Vyše 90 % prípadov obezity je následkom dlhodobého nadmerného príjmu energeticky bohatej stravy a nízkeho energetického výdaja. Obe misky váh vieme "jednoducho" ovplyvniť. Nie u každého jedinca však zníženie hmotnosti ide "jednoducho". Dôvodom sú ďalšie činitele podporujúce rozvoj obezity.
Ktoré faktory sa podieľajú na vzniku obezity?
Obezitogénnych faktorov je mnoho a môžeme ich rozdeliť na vonkajšie, vnútorné, ovplyvniteľné a neovplyvniteľné – to by však bolo veľmi jednoduché, lebo mnohé sa vzájomne ovplyvňujú a podmieňujú.
Dedičnosť – pokiaľ sú obaja rodičia obézni, s pravdepodobnosťou 80 % budú obézni aj potomkovia. K dedične podmieneným predpokladom rozvoja obezity sa radia:
- Energetický výdaj pred a po jedle vrátane pohybových zvyklostí jedinca
- Chuťová preferencia tukov a cukrov
- Regulácia chuti do jedla
- Schopnosť spaľovať živiny
- Stavba a distribúcia telesného tuku
Rodinné prostredie – rodinné zvyky v príprave jedál a v stravovaní i cielený výber obéznejšieho partnera zvyšujú predpoklad rozvoja obezity.
Socioekonomické postavenie – nižšie vzdelanie a nižší príjem, prípadne geografické obmedzenia (vidiek), ktoré bránia prístupu k zdravším a kvalitnejším jedlám.
Užívanie liekov – niektoré skupiny liekov majú výrazný vplyv na nárast hmotnosti:
- Antidepresíva neuroleptiká (lieky na liečbu schizofrénie a ťažkých depresií)
- Antiepileptiká
- Glukokortikoidy
- Gestagény – liečivá sú súčasťou hormonálnej antikoncepcie
- Niektoré antidiabetiká
Psychologické faktory – dlhodobý stres, emočné faktory si často kompenzujeme jedlom, ktoré nám prináša krátkodobú úľavu a relax. Na rozvoj obezity negatívne vplýva tiež nedostatok spánku alebo ukončenie fajčenia.
Rizikové obdobia vo vývine jedinca – niektoré vývinové obdobia sú kritické pre rozvoj obezity v ďalších etapách života, napr.:
- Vnútromaternicový vývin – podvýživa plodu je rizikom pre rozvoj obezity v dospelosti
- Dospievanie – až 30 % obéznych žien uvádza práve obdobie puberty za vznik obezity
- Obdobie dospelosti – v dospelosti sú rizikové okolnosti vzniku obezity tehotenstvo, fajčenie, strata zamestnania, poškodenie zdravia, odchod do dôchodku a i.
- Ďalšie faktory, o ktorých sa predpokladá nepriaznivý vplyv na hmotnosť
- Črevná mikroflóra – v posledných rokoch sa dôležitosť črevnej mikroflóry pre naše zdravie intenzívne študuje a objasňuje sa nezastupiteľná funkcia tohto metabolického orgánu.
- Dojčenie – nedostatočne dojčené deti majú vyšší výskyt obezity ako deti plne a dlhodobo dojčené
Perzistujúce organické polutanty – o ich úlohe v rozvoji obezity sa zatiaľ len špekuluje, avšak dôkazov stále pribúda. Sú to ťažko rozložiteľné organické zlúčeniny rozpustné v tukoch, ktoré sa dostali do potravinového reťazca.
Niektorým faktorom podporujúcim vznik obezity sa venujeme v samostatných článkoch. Zo zoznamu je však zrejmé, že obezita, ak sa rozvinie, je ťažko zvrátiteľná, lebo je nutné zvládnuť viacero faktorov ako len nadbytok jedla a nedostatok stravy.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 8 - 45
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.