Recepty na chudnutie – tradičné jedlá trochu inak

Počas redukčnej diéty by sme mali dodržiavať určité obmedzenia. Veľa z nás sa však ťažko vzdáva obľúbených špecialít, medzi ktoré často patria aj jedlá tradičnej kuchyne, ktorých konzumácia je väčšinou ťažko zlučiteľná s redukciou hmotnosti. My Vám prinášame recepty na tradičné jedlá v novom šate, kedy sú vhodné aj pri redukcii hmotnosti

Recepty na chudnutie – tradičné jedlá trochu inak

Plnená paprika

4 porcie á 250 g, ušetríte 264 kJ na porciu

Suroviny:

  • 6 – 8 paprík                                                                
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g ryže basmati                                                     
  • 400 g mletého kuracieho a morčacieho mäsa          
  • citrónová šťava, mletá rasca rímska, kurkuma,
  • 500 g drvených paradajok                                         
  • mleté čierne korenie, mletá škorica, mletý
  • kardamón, bobkový list
  • 1 mrkva                                                                      
  • 1 KL soli
  • 1 cibuľa                                                                      
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Ryžu uvaríme do polomäkka.
  2. V mise zmiešame ryžu, pomleté mäso, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, rascu, kurkumu a čierne korenie.
  3. Papriky umyjeme a vyrežeme jadrovníky a naplníme mäsovou zmesou.
  4. Zo zvyšku spravíme guľky. V hrnci privedieme do varu drvené paradajky, pridáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky, škoricu, kardamón, bobkový list, soľ a vodu podľa potreby.
  5. Povaríme asi 15 minút, vyberieme bobkový list a rozmixujeme na jemný krém, podľa potreby ešte pridáme vodu.
  6. Vložíme plnené papriky a guľky a varíme na miernom ohni asi 40 minút.
  7. Podávame s celozrnnom knedľou alebo so zemiakmi.

Hovädzí boršč

6 porcií á 250 ml, ušetríte 561 kJ na porciu

Suroviny:

  • 150 g hovädzieho mäsa                                             
  • 200 g menšej cvikle
  • 100 g červenej fazule                                                 
  • 200 g lúpaných paradajok v konzerve
  • 300 g červenej kapusty                                              
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
  • 1 červená cibuľa                                                        
  • 150 g mrkvy                                                               
  • soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca,
  • 150 g zemiakov                                                         
  • bobkový list, tymian

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na kolieska.
  2. Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme nadrobno.
  3. Mäso nakrájame na kocky.
  4. V hrnci si na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso.
  5. Opečieme a pridáme koreniny, kapustu, fazuľu a premiešame.
  6. Podlejeme vodou, pridáme cviklu, paradajky a zemiaky.
  7. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou asi 2 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.

Falošná držková polievka

4 porcie á 300 ml, ušetríte 481 kJ na porciu

Suroviny:

  • 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena                                               
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • hovädzí vývar
  • 500 g hlivy ustricovej                                                
  • 1 ČL soli, mletá červená sladká paprika,
  • 200 g zemiakov                                                         
  • mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán,
  • 100 g mrkvy                                                               
  • kurkuma, petržlenová vňať alebo pažítka
  • 1 červená cibuľa

Postup:

  1. Hlivu umyjeme a nakrájame na tenké rezance.
  2. Zemiak a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno.
  3. V hrnci si na oleji orestujeme cibuľu dosklovita.
  4. Pridáme cesnak a hlivu, podusíme asi 10 minút.
  5. Potom pridáme koreniny a zalejeme hovädzím vývarom.
  6. Premiešame a privedieme do varu.
  7. Pridáme mrkvu, zemiaky a varíme domäkka.
  8. Na záver pridáme ešte trochu majoránu.
  9. Odoberieme asi 1 – 2 naberačky a rozmixujeme mixérom, aby sme polienku zahustili.
  10. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

 

Fazuľová polievka so zeleninou

4 porcie á 250 ml, ušetríte 1106 kJ na porciu

Suroviny:

  • 1 PL olivového alebo repkového oleja                      
  • čili, mletá rascam škorica, mletý koriander,
  • lisovaného za studena                                                
  • citrónová šťava
  • 1 cibuľa                                                                      
  • 100 g nízkotučného jogurtu
  • 150 g mrkvy                                                               
  • čerstvá petržlenová alebo koriandrová vňať,
  • 150 g petržlenu                                                          
  • pažítka
  • 300 g strakatej fazule (vopred namočenej cez noc)
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup:

  1. V hrnci si orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno.
  2. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, cesnak a precedenú fazuľu.
  3. Zalejeme vodou.
  4. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 1 – 1,5 hodiny, kým nie je fazuľa mäkká.
  5. Pridáme koreniny, olej a šťavu.
  6. Ponorným mixérom čiastočne rozmixujeme.
  7. Ak je polievka príliš hustá, tak ešte dolejeme vodu.
  8. Na záver pridáme nasekanú vňať alebo pažítku.
  9. Podávame s lyžicou jogurtu.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 301 - 313.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Sladký jedálniček na chudnutie

Sladký jedálniček na chudnutie

Pri chudnutí je často problematické vzdať sa sladkého. S nižšie uvedenými receptami však nemusíte trpieť, ale môžete si dopriať aj sladké maškrty a...

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Ak chcete naozaj schudnúť, pristupujte k tomu zodpovedne. Urobte si strategický plán a držte sa ho! Nehanbite sa všetko si napísať na papier alebo...

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Staré príslovie „V zdravom tele zdravý duch“ poznáme všetci. Už nie všetci si ho aj osvoja, ale radšej si zoberú za svoje „Športom k trvalej...