Plnená paprika
4 porcie á 250 g, ušetríte 264 kJ na porciu
Suroviny:
- 6 – 8 paprík
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 150 g ryže basmati
- 400 g mletého kuracieho a morčacieho mäsa
- citrónová šťava, mletá rasca rímska, kurkuma,
- 500 g drvených paradajok
- mleté čierne korenie, mletá škorica, mletý
- kardamón, bobkový list
- 1 mrkva
- 1 KL soli
- 1 cibuľa
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Ryžu uvaríme do polomäkka.
- V mise zmiešame ryžu, pomleté mäso, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, rascu, kurkumu a čierne korenie.
- Papriky umyjeme a vyrežeme jadrovníky a naplníme mäsovou zmesou.
- Zo zvyšku spravíme guľky. V hrnci privedieme do varu drvené paradajky, pridáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky, škoricu, kardamón, bobkový list, soľ a vodu podľa potreby.
- Povaríme asi 15 minút, vyberieme bobkový list a rozmixujeme na jemný krém, podľa potreby ešte pridáme vodu.
- Vložíme plnené papriky a guľky a varíme na miernom ohni asi 40 minút.
- Podávame s celozrnnom knedľou alebo so zemiakmi.
Hovädzí boršč
6 porcií á 250 ml, ušetríte 561 kJ na porciu
Suroviny:
- 150 g hovädzieho mäsa
- 200 g menšej cvikle
- 100 g červenej fazule
- 200 g lúpaných paradajok v konzerve
- 300 g červenej kapusty
- 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- 1 červená cibuľa
- 150 g mrkvy
- soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca,
- 150 g zemiakov
- bobkový list, tymian
Postup:
- Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na kolieska.
- Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme nadrobno.
- Mäso nakrájame na kocky.
- V hrnci si na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso.
- Opečieme a pridáme koreniny, kapustu, fazuľu a premiešame.
- Podlejeme vodou, pridáme cviklu, paradajky a zemiaky.
- Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou asi 2 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.
Falošná držková polievka
4 porcie á 300 ml, ušetríte 481 kJ na porciu
Suroviny:
- 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- hovädzí vývar
- 500 g hlivy ustricovej
- 1 ČL soli, mletá červená sladká paprika,
- 200 g zemiakov
- mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán,
- 100 g mrkvy
- kurkuma, petržlenová vňať alebo pažítka
- 1 červená cibuľa
Postup:
- Hlivu umyjeme a nakrájame na tenké rezance.
- Zemiak a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno.
- V hrnci si na oleji orestujeme cibuľu dosklovita.
- Pridáme cesnak a hlivu, podusíme asi 10 minút.
- Potom pridáme koreniny a zalejeme hovädzím vývarom.
- Premiešame a privedieme do varu.
- Pridáme mrkvu, zemiaky a varíme domäkka.
- Na záver pridáme ešte trochu majoránu.
- Odoberieme asi 1 – 2 naberačky a rozmixujeme mixérom, aby sme polienku zahustili.
- Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Fazuľová polievka so zeleninou
4 porcie á 250 ml, ušetríte 1106 kJ na porciu
Suroviny:
- 1 PL olivového alebo repkového oleja
- čili, mletá rascam škorica, mletý koriander,
- lisovaného za studena
- citrónová šťava
- 1 cibuľa
- 100 g nízkotučného jogurtu
- 150 g mrkvy
- čerstvá petržlenová alebo koriandrová vňať,
- 150 g petržlenu
- pažítka
- 300 g strakatej fazule (vopred namočenej cez noc)
- 3 strúčiky cesnaku
Postup:
- V hrnci si orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno.
- Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, cesnak a precedenú fazuľu.
- Zalejeme vodou.
- Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 1 – 1,5 hodiny, kým nie je fazuľa mäkká.
- Pridáme koreniny, olej a šťavu.
- Ponorným mixérom čiastočne rozmixujeme.
- Ak je polievka príliš hustá, tak ešte dolejeme vodu.
- Na záver pridáme nasekanú vňať alebo pažítku.
- Podávame s lyžicou jogurtu.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 301 - 313.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.