Recepty na chudnutie – tradičné jedlá trochu inak

Počas redukčnej diéty by sme mali dodržiavať určité obmedzenia. Veľa z nás sa však ťažko vzdáva obľúbených špecialít, medzi ktoré často patria aj jedlá tradičnej kuchyne, ktorých konzumácia je väčšinou ťažko zlučiteľná s redukciou hmotnosti. My Vám prinášame recepty na tradičné jedlá v novom šate, kedy sú vhodné aj pri redukcii hmotnosti

Recepty na chudnutie – tradičné jedlá trochu inak

Plnená paprika

4 porcie á 250 g, ušetríte 264 kJ na porciu

Suroviny:

  • 6 – 8 paprík                                                                
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 150 g ryže basmati                                                     
  • 400 g mletého kuracieho a morčacieho mäsa          
  • citrónová šťava, mletá rasca rímska, kurkuma,
  • 500 g drvených paradajok                                         
  • mleté čierne korenie, mletá škorica, mletý
  • kardamón, bobkový list
  • 1 mrkva                                                                      
  • 1 KL soli
  • 1 cibuľa                                                                      
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Ryžu uvaríme do polomäkka.
  2. V mise zmiešame ryžu, pomleté mäso, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, rascu, kurkumu a čierne korenie.
  3. Papriky umyjeme a vyrežeme jadrovníky a naplníme mäsovou zmesou.
  4. Zo zvyšku spravíme guľky. V hrnci privedieme do varu drvené paradajky, pridáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky, škoricu, kardamón, bobkový list, soľ a vodu podľa potreby.
  5. Povaríme asi 15 minút, vyberieme bobkový list a rozmixujeme na jemný krém, podľa potreby ešte pridáme vodu.
  6. Vložíme plnené papriky a guľky a varíme na miernom ohni asi 40 minút.
  7. Podávame s celozrnnom knedľou alebo so zemiakmi.

Hovädzí boršč

6 porcií á 250 ml, ušetríte 561 kJ na porciu

Suroviny:

  • 150 g hovädzieho mäsa                                             
  • 200 g menšej cvikle
  • 100 g červenej fazule                                                 
  • 200 g lúpaných paradajok v konzerve
  • 300 g červenej kapusty                                              
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
  • 1 červená cibuľa                                                        
  • 150 g mrkvy                                                               
  • soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca,
  • 150 g zemiakov                                                         
  • bobkový list, tymian

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na kolieska.
  2. Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme nadrobno.
  3. Mäso nakrájame na kocky.
  4. V hrnci si na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso.
  5. Opečieme a pridáme koreniny, kapustu, fazuľu a premiešame.
  6. Podlejeme vodou, pridáme cviklu, paradajky a zemiaky.
  7. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou asi 2 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.

Falošná držková polievka

4 porcie á 300 ml, ušetríte 481 kJ na porciu

Suroviny:

  • 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena                                               
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • hovädzí vývar
  • 500 g hlivy ustricovej                                                
  • 1 ČL soli, mletá červená sladká paprika,
  • 200 g zemiakov                                                         
  • mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán,
  • 100 g mrkvy                                                               
  • kurkuma, petržlenová vňať alebo pažítka
  • 1 červená cibuľa

Postup:

  1. Hlivu umyjeme a nakrájame na tenké rezance.
  2. Zemiak a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky, cibuľu nadrobno.
  3. V hrnci si na oleji orestujeme cibuľu dosklovita.
  4. Pridáme cesnak a hlivu, podusíme asi 10 minút.
  5. Potom pridáme koreniny a zalejeme hovädzím vývarom.
  6. Premiešame a privedieme do varu.
  7. Pridáme mrkvu, zemiaky a varíme domäkka.
  8. Na záver pridáme ešte trochu majoránu.
  9. Odoberieme asi 1 – 2 naberačky a rozmixujeme mixérom, aby sme polienku zahustili.
  10. Podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

 

Fazuľová polievka so zeleninou

4 porcie á 250 ml, ušetríte 1106 kJ na porciu

Suroviny:

  • 1 PL olivového alebo repkového oleja                      
  • čili, mletá rascam škorica, mletý koriander,
  • lisovaného za studena                                                
  • citrónová šťava
  • 1 cibuľa                                                                      
  • 100 g nízkotučného jogurtu
  • 150 g mrkvy                                                               
  • čerstvá petržlenová alebo koriandrová vňať,
  • 150 g petržlenu                                                          
  • pažítka
  • 300 g strakatej fazule (vopred namočenej cez noc)
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup:

  1. V hrnci si orestujeme cibuľu pokrájanú nadrobno.
  2. Pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, cesnak a precedenú fazuľu.
  3. Zalejeme vodou.
  4. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme 1 – 1,5 hodiny, kým nie je fazuľa mäkká.
  5. Pridáme koreniny, olej a šťavu.
  6. Ponorným mixérom čiastočne rozmixujeme.
  7. Ak je polievka príliš hustá, tak ešte dolejeme vodu.
  8. Na záver pridáme nasekanú vňať alebo pažítku.
  9. Podávame s lyžicou jogurtu.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 301 - 313.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Title

Text