Tiramisu
4 porcie á 125 g, ušetríte 908 kJ na porciu
Suroviny:
- 2 vaječné bielky
- 100 g špaldových celozrnných piškót
- 5 ČL datľového sirupu
- 1 ČL odtučneného holandského kakaa
- 350 g jemného nízkotučného tvarohu
- škorica, kardamón
- 60 ml espresa
Postup:
- Hotovú kávu zmiešame so škoricou, kardamónom a 1 ČL sirupu.
- Bielky vymiešame na tuhý sneh a pridáme 2 ČL sirupu.
- Tvaroh vymiešame so zvyšným datľovým sirupom.
- Na dno menšej formy alebo do pohárov dáme vrstvu piškót, ktoré polejeme kávou.
- Dáme ďalšiu vrstvu krému, znova piškóty a krém.
- Na záver poprášime kakaom.
- Podávame s lístkom mäty.
Žemľovka
8 porcií á 250 g, ušetríte 934 kJ na porciu
Suroviny:
- 400 g celozrnného pečiva
- 150 g jemného nízkotučného tvarohu
- 4 PL olivového alebo repkového oleja
- 150 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
- 400 g jabĺk (alebo iného ovocia – marhúľ, sliviek...)
- 4 vajcia
- 300 ml nízkotučného mlieka
- 50 g trstinového cukru
- 60 g sušených hrozienok
- škorica, vanilka
Postup:
- Rúru si rozohrejeme na 200 °C.
- Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, potom scedíme.
- Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a pridáme škoricu, vanilku a polovicu hrozienok.
- V mise zmiešame mlieko, pridáme olej a dve žĺtka.
- Pečivo nakrájame na 1 cm hrubé kolieska a postupne namáčame v mlieku.
- Ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme si vopred potreli olejom.
- Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami.
- Na pečivo rozotrieme polovicu tvarohu a jabĺk a znovu uložíme ďalšiu vrstvu pečiva namočeného v mlieku.
- Opakujeme vrstvu zvyšného tvarohu, jabĺk a pečiva namočeného v mlieku.
- Dáme do rúry a pečieme približne 15 minút.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme na upečenú žemľovku.
- Dáme piecť na 180 °C ďalších 15 minút.
Šúľance s makom
6 porcií á 150 g, ušetríte 102 kJ na porciu
Suroviny:
- 350 g jemného nízkotučného tvarohu
- 2 vajcia
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- ½ ČL soli
Posýpka
- 40 g mletého maku
- 2 PL slivkového lekváru bez cukru
- 1 PL rozpusteného masla ghee
Postup:
- Vo väčšej miske zmiešame tvaroh, vajcia, múku, soľ a vymiešame husté, pevné cesto.
- Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na valčeky a odkrajujeme 2 cm kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľance.
- Tie potom uvaríme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- V menšej miske si zmiešame mak so slivkovým lekvárom a rozriedime troškou vody na vhodnú konzistenciu.
- Uvarené šúľance zmiešame s makovou zmesou, polejeme rozpusteným ghee maslom a podávame.
Dukátové buchitčky
2 porcie á 250 g, ušetríte 2883 kJ na porciu
Suroviny:
- 50 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky
- 50 g hladkej bielej pšeničnej múky
- 20 g trstinového cukru
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 150 ml nízkotučného mlieka
- 50 g nízkotučného tvarohu
- 2 vajcia
Vanilkový krém
- 200 ml nízkotučného mlieka
- 30 g vanilkového pudingu
Postup:
- Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
- Z bielkov vyšľaháme sneh.
- Vajíčka, cukor a mlieko vyšľaháme do peny.
- Pridáme tvaroh, múku s kypriacim práškom a soľ.
- Následne jemne vmiešame sneh.
- Cesto vylejeme do menšieho pekáča a pečieme asi 12 – 15 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a pokrájame na kocky.
Krém
- Časť pudingu rozmiešame v studenom mlieku, aby nezostali hrudky.
- Pridáme zvyšok mlieka a privedieme do varu na miernom plameni.
- Za častého miešania uvaríme hustý krém.
- Buchty podávame poliate krémom.
- Môžeme pridať aj čerstvé ovocie, napríklad čučoriedky.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str.332 - 338.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.