Sladký jedálniček na chudnutie

Pri chudnutí je často problematické vzdať sa sladkého. S nižšie uvedenými receptami však nemusíte trpieť, ale môžete si dopriať aj sladké maškrty a pritom neohroziť redukciu hmotnosti. Inšpirujte sa týmito receptami.

Sladký jedálniček na chudnutie

Tiramisu

4 porcie á 125 g, ušetríte 908 kJ na porciu

Suroviny:

  • 2 vaječné bielky                                                                  
  • 100 g špaldových celozrnných piškót
  • 5 ČL datľového sirupu                                                      
  • 1 ČL odtučneného holandského kakaa
  • 350 g jemného nízkotučného tvarohu                       
  • škorica, kardamón
  • 60 ml espresa

Postup:

  1. Hotovú kávu zmiešame so škoricou, kardamónom a 1 ČL sirupu.
  2. Bielky vymiešame na tuhý sneh a pridáme 2 ČL sirupu.
  3. Tvaroh vymiešame so zvyšným datľovým sirupom.
  4. Na dno menšej formy alebo do pohárov dáme vrstvu piškót, ktoré polejeme kávou.
  5. Dáme ďalšiu vrstvu krému, znova piškóty a krém.
  6. Na záver poprášime kakaom.
  7. Podávame s lístkom mäty.

Žemľovka

8 porcií á 250 g, ušetríte 934 kJ na porciu

Suroviny:

  • 400 g celozrnného pečiva                                          
  • 150 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 4 PL olivového alebo repkového oleja 
  • 150 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
  • 400 g jabĺk (alebo iného ovocia – marhúľ, sliviek...)
  • 4 vajcia                                                                                  
  • 300 ml nízkotučného mlieka                                     
  • 50 g trstinového cukru
  • 60 g sušených hrozienok                                           
  • škorica, vanilka

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C.
  2. Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, potom scedíme.
  3. Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a pridáme škoricu, vanilku a polovicu hrozienok.
  4. V mise zmiešame mlieko, pridáme olej a dve žĺtka.
  5. Pečivo nakrájame na 1 cm hrubé kolieska a postupne namáčame v mlieku.
  6. Ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme si vopred potreli olejom.
  7. Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami.
  8. Na pečivo rozotrieme polovicu tvarohu a jabĺk a znovu uložíme ďalšiu vrstvu pečiva namočeného v mlieku.
  9. Opakujeme vrstvu zvyšného tvarohu, jabĺk a pečiva namočeného v mlieku.
  10. Dáme do rúry a pečieme približne 15 minút.
  11. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme na upečenú žemľovku.
  12. Dáme piecť na 180 °C ďalších 15 minút.

Šúľance s makom

6 porcií á 150 g, ušetríte 102 kJ na porciu

Suroviny:                                                                    

  • 350 g jemného nízkotučného tvarohu                       
  • 2 vajcia                                                                                 
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky                              
  • ½ ČL soli

Posýpka

  • 40 g mletého maku
  • 2 PL slivkového lekváru bez cukru
  • 1 PL rozpusteného masla ghee

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešame tvaroh, vajcia, múku, soľ a vymiešame husté, pevné cesto.
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na valčeky a odkrajujeme 2 cm kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľance.
  3. Tie potom uvaríme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  4. V menšej miske si zmiešame mak so slivkovým lekvárom a rozriedime troškou vody na vhodnú konzistenciu.
  5. Uvarené šúľance zmiešame s makovou zmesou, polejeme rozpusteným ghee maslom a podávame.

 

Dukátové buchitčky

2 porcie á 250 g, ušetríte 2883 kJ na porciu

Suroviny:                                                                   

  • 50 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky    
  • 50 g hladkej bielej pšeničnej múky                           
  • 20 g trstinového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 150 ml nízkotučného mlieka
  • 50 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vajcia

Vanilkový krém

  • 200 ml nízkotučného mlieka
  • 30 g vanilkového pudingu

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  3. Vajíčka, cukor a mlieko vyšľaháme do peny.
  4. Pridáme tvaroh, múku s kypriacim práškom a soľ.
  5. Následne jemne vmiešame sneh.
  6. Cesto vylejeme do menšieho pekáča a pečieme asi 12 – 15 minút.
  7. Po upečení necháme vychladnúť a pokrájame na kocky.

Krém

  1. Časť pudingu rozmiešame v studenom mlieku, aby nezostali hrudky.
  2. Pridáme zvyšok mlieka a privedieme do varu na miernom plameni.
  3. Za častého miešania uvaríme hustý krém.
  4. Buchty podávame poliate krémom.
  5. Môžeme pridať aj čerstvé ovocie, napríklad čučoriedky.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str.332 - 338.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Title

Text