Sladký jedálniček na chudnutie

Pri chudnutí je často problematické vzdať sa sladkého. S nižšie uvedenými receptami však nemusíte trpieť, ale môžete si dopriať aj sladké maškrty a pritom neohroziť redukciu hmotnosti. Inšpirujte sa týmito receptami.

Sladký jedálniček na chudnutie

Tiramisu

4 porcie á 125 g, ušetríte 908 kJ na porciu

Suroviny:

  • 2 vaječné bielky                                                                  
  • 100 g špaldových celozrnných piškót
  • 5 ČL datľového sirupu                                                      
  • 1 ČL odtučneného holandského kakaa
  • 350 g jemného nízkotučného tvarohu                       
  • škorica, kardamón
  • 60 ml espresa

Postup:

  1. Hotovú kávu zmiešame so škoricou, kardamónom a 1 ČL sirupu.
  2. Bielky vymiešame na tuhý sneh a pridáme 2 ČL sirupu.
  3. Tvaroh vymiešame so zvyšným datľovým sirupom.
  4. Na dno menšej formy alebo do pohárov dáme vrstvu piškót, ktoré polejeme kávou.
  5. Dáme ďalšiu vrstvu krému, znova piškóty a krém.
  6. Na záver poprášime kakaom.
  7. Podávame s lístkom mäty.

Žemľovka

8 porcií á 250 g, ušetríte 934 kJ na porciu

Suroviny:

  • 400 g celozrnného pečiva                                          
  • 150 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 4 PL olivového alebo repkového oleja 
  • 150 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
  • 400 g jabĺk (alebo iného ovocia – marhúľ, sliviek...)
  • 4 vajcia                                                                                  
  • 300 ml nízkotučného mlieka                                     
  • 50 g trstinového cukru
  • 60 g sušených hrozienok                                           
  • škorica, vanilka

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C.
  2. Hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť, potom scedíme.
  3. Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a pridáme škoricu, vanilku a polovicu hrozienok.
  4. V mise zmiešame mlieko, pridáme olej a dve žĺtka.
  5. Pečivo nakrájame na 1 cm hrubé kolieska a postupne namáčame v mlieku.
  6. Ukladáme na dno zapekacej misy, ktorú sme si vopred potreli olejom.
  7. Tvaroh rozmiešame s dvomi žĺtkami, cukrom a hrozienkami.
  8. Na pečivo rozotrieme polovicu tvarohu a jabĺk a znovu uložíme ďalšiu vrstvu pečiva namočeného v mlieku.
  9. Opakujeme vrstvu zvyšného tvarohu, jabĺk a pečiva namočeného v mlieku.
  10. Dáme do rúry a pečieme približne 15 minút.
  11. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a rozotrieme na upečenú žemľovku.
  12. Dáme piecť na 180 °C ďalších 15 minút.

Šúľance s makom

6 porcií á 150 g, ušetríte 102 kJ na porciu

Suroviny:                                                                    

  • 350 g jemného nízkotučného tvarohu                       
  • 2 vajcia                                                                                 
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky                              
  • ½ ČL soli

Posýpka

  • 40 g mletého maku
  • 2 PL slivkového lekváru bez cukru
  • 1 PL rozpusteného masla ghee

Postup:

  1. Vo väčšej miske zmiešame tvaroh, vajcia, múku, soľ a vymiešame husté, pevné cesto.
  2. Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme na valčeky a odkrajujeme 2 cm kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľance.
  3. Tie potom uvaríme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  4. V menšej miske si zmiešame mak so slivkovým lekvárom a rozriedime troškou vody na vhodnú konzistenciu.
  5. Uvarené šúľance zmiešame s makovou zmesou, polejeme rozpusteným ghee maslom a podávame.

 

Dukátové buchitčky

2 porcie á 250 g, ušetríte 2883 kJ na porciu

Suroviny:                                                                   

  • 50 g celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky    
  • 50 g hladkej bielej pšeničnej múky                           
  • 20 g trstinového cukru
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL soli
  • 150 ml nízkotučného mlieka
  • 50 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vajcia

Vanilkový krém

  • 200 ml nízkotučného mlieka
  • 30 g vanilkového pudingu

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  3. Vajíčka, cukor a mlieko vyšľaháme do peny.
  4. Pridáme tvaroh, múku s kypriacim práškom a soľ.
  5. Následne jemne vmiešame sneh.
  6. Cesto vylejeme do menšieho pekáča a pečieme asi 12 – 15 minút.
  7. Po upečení necháme vychladnúť a pokrájame na kocky.

Krém

  1. Časť pudingu rozmiešame v studenom mlieku, aby nezostali hrudky.
  2. Pridáme zvyšok mlieka a privedieme do varu na miernom plameni.
  3. Za častého miešania uvaríme hustý krém.
  4. Buchty podávame poliate krémom.
  5. Môžeme pridať aj čerstvé ovocie, napríklad čučoriedky.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str.332 - 338.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Ak chcete naozaj schudnúť, pristupujte k tomu zodpovedne. Urobte si strategický plán a držte sa ho! Nehanbite sa všetko si napísať na papier alebo...

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Staré príslovie „V zdravom tele zdravý duch“ poznáme všetci. Už nie všetci si ho aj osvoja, ale radšej si zoberú za svoje „Športom k trvalej...