Jedálniček na chudnutie so slovenskými špecialitami

Pokiaľ sa snažíte schudnúť, je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Častokrát musíme bojovať s chuťou na naše obľúbené jedlá, ktoré jedávame od útleho detstva a sú typické pre našu kuchyňu. Dajme si ruku na srdce, kto z nás neobľubuje klasické jedlá slovenskej kuchyne ako halušky, či škvarková nátierka? Nižšie Vám prinášame zdravšiu verziu týchto aj ďalších receptov vhodnú pri redukcii hmotnosti.

Jedálniček na chudnutie so slovenskými špecialitami

Bryndzové halušky

4 porcie á 150 g, ušetríte 400 kJ na porciu

Suroviny:

  • 400 g karfiolu
  • soľ, ½ ČL podrvených horčičných semienok
  • 125 g bryndze
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 50 g nízkotučného bieleho jogurtu

Postup:

  1. Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky.
  2. Dáme variť nad parou na 10 minút, treba dávať pozor, aby sa nerozvaril.
  3. Po vychladnutí nakrájame na drobné halušky.
  4. V miske rozmiešame bryndzu, tvaroh, jogurt, horčičné semienka a soľ podľa potreby.
  5. Karfiolové halušky naservírujeme na tanier a navrch dáme bryndzovú zmes. Posypeme pažítkou alebo opečeným pórom.

Knedle plnené mäsom s kyslou kapustou

4 porcie á 300 g, ušetríte 941 kJ na porciu

Suroviny:

Knedle

  • 300 g zemiakov                     
  • 1 vajce                                    
  • 125 g hrubej špaldovej múky
  • 150 g morčacej šunky vcelku
  • soľ                                         

Kapusta

  • 400 g hlávkovej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 1 PL cukru
  • 1 PL octu
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja
  • lisovaného za studena
  • soľ

Postup:

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a postrúhame.
  2. Pridáme vajce, múku, štipku soli a vymiesime cesto.
  3. Vytvoríme valec a nakrájame ho na hrubšie kolieska.
  4. Koliesko rukou roztlačíme a do stredu položíme kôpku šunky nakrájanej na malé kúsky.
  5. Cesto uzavrieme a vytvarujeme guľky.
  6. Uvaríme ich v hrnci vo vriacej osolenej vode, keď vyplávajú na povrch, povaríme ešte 2 – 3 minúty.
  7. V ďalšom hrnci si z cukru urobíme svetlý karamel, pridáme olej a orestujeme cibuľku.
  8. Pridáme nakrájanú kapustu, posolíme, orestujeme, podlejeme vodou a dusíme domäkka.
  9. Keď je kapusta mäkká, dochutíme octom a necháme odpariť tekutinu.
  10. Guľky podávame s kapustou a môžeme ešte ozdobiť orestovanou cibuľkou.

 

Demikát

4 porcie á 250 ml, ušetríte 265 kJ na porciu

Suroviny:

  • 400 g zemiakov                                                         
  • 150 g nízkotučného bieleho jogurtu
  • 100 g mrkvy                                                               
  • soľ, mleté čierne korenie, bobkový list,
  • 1 cibuľa                                                                      
  • mletá sladká paprika, mletá rasca, pažítka
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku                                   
  • 800 ml vody
  • 150 g bryndze
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena

Postup:

  1. Zemiaky, cibuľu a mrkvu očistíme.
  2. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nadrobno a mrkvu nastrúhame najemno.
  3. V hrnci si na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme koreniny okrem soli a čierneho korenia.
  4. Pridáme 2/3 zemiakov a mrkvu.
  5. Orestujeme, zalejeme vodou a necháme variť asi 10 minút.
  6. Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
  7. Pridáme bryndzu, jogurt a ešte raz rozmixujeme.
  8. Pridáme zemiaky a povaríme 10 minút, aby boli zemiaky mäkké.
  9. Dochutíme soľou a korením.
  10. Podávame s nasekanou pažítkou.

 

Škvarková nátierka inak

4 porcie á 50 g, ušetríte 868 kJ na porciu

Suroviny:

  • 200 g sterilizovaného alebo uvareného cícera           
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL horčice                                                               
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena                                                
  • 2 kyslé uhorky
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletá červená
  • paprika, petržlenová vňať, citrónová šťava

Postup:

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji.
  2. Pridáme soľ, korenie, cesnak a krátko premiešame.
  3. Do mixéra dáme cibuľovú zmes, nadrobno nakrájané uhorky a cícer zľahka rozmixujeme, aby v nátierke ostali menšie kúsky.
  4. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 298 - 320.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Sladký jedálniček na chudnutie

Sladký jedálniček na chudnutie

Pri chudnutí je často problematické vzdať sa sladkého. S nižšie uvedenými receptami však nemusíte trpieť, ale môžete si dopriať aj sladké maškrty a...

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Ak chcete naozaj schudnúť, pristupujte k tomu zodpovedne. Urobte si strategický plán a držte sa ho! Nehanbite sa všetko si napísať na papier alebo...

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Staré príslovie „V zdravom tele zdravý duch“ poznáme všetci. Už nie všetci si ho aj osvoja, ale radšej si zoberú za svoje „Športom k trvalej...