Bryndzové halušky
4 porcie á 150 g, ušetríte 400 kJ na porciu
Suroviny:
- 400 g karfiolu
- soľ, ½ ČL podrvených horčičných semienok
- 125 g bryndze
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 50 g nízkotučného bieleho jogurtu
Postup:
- Karfiol očistíme, umyjeme a rozoberieme na ružičky.
- Dáme variť nad parou na 10 minút, treba dávať pozor, aby sa nerozvaril.
- Po vychladnutí nakrájame na drobné halušky.
- V miske rozmiešame bryndzu, tvaroh, jogurt, horčičné semienka a soľ podľa potreby.
- Karfiolové halušky naservírujeme na tanier a navrch dáme bryndzovú zmes. Posypeme pažítkou alebo opečeným pórom.
Knedle plnené mäsom s kyslou kapustou
4 porcie á 300 g, ušetríte 941 kJ na porciu
Suroviny:
Knedle
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- 125 g hrubej špaldovej múky
- 150 g morčacej šunky vcelku
- soľ
Kapusta
- 400 g hlávkovej kapusty
- 1 cibuľa
- 1 PL cukru
- 1 PL octu
- 1 PL olivového alebo repkového oleja
- lisovaného za studena
- soľ
Postup:
- Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a postrúhame.
- Pridáme vajce, múku, štipku soli a vymiesime cesto.
- Vytvoríme valec a nakrájame ho na hrubšie kolieska.
- Koliesko rukou roztlačíme a do stredu položíme kôpku šunky nakrájanej na malé kúsky.
- Cesto uzavrieme a vytvarujeme guľky.
- Uvaríme ich v hrnci vo vriacej osolenej vode, keď vyplávajú na povrch, povaríme ešte 2 – 3 minúty.
- V ďalšom hrnci si z cukru urobíme svetlý karamel, pridáme olej a orestujeme cibuľku.
- Pridáme nakrájanú kapustu, posolíme, orestujeme, podlejeme vodou a dusíme domäkka.
- Keď je kapusta mäkká, dochutíme octom a necháme odpariť tekutinu.
- Guľky podávame s kapustou a môžeme ešte ozdobiť orestovanou cibuľkou.
Demikát
4 porcie á 250 ml, ušetríte 265 kJ na porciu
Suroviny:
- 400 g zemiakov
- 150 g nízkotučného bieleho jogurtu
- 100 g mrkvy
- soľ, mleté čierne korenie, bobkový list,
- 1 cibuľa
- mletá sladká paprika, mletá rasca, pažítka
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 800 ml vody
- 150 g bryndze
- 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
Postup:
- Zemiaky, cibuľu a mrkvu očistíme.
- Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nadrobno a mrkvu nastrúhame najemno.
- V hrnci si na rozohriatom oleji orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme koreniny okrem soli a čierneho korenia.
- Pridáme 2/3 zemiakov a mrkvu.
- Orestujeme, zalejeme vodou a necháme variť asi 10 minút.
- Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.
- Pridáme bryndzu, jogurt a ešte raz rozmixujeme.
- Pridáme zemiaky a povaríme 10 minút, aby boli zemiaky mäkké.
- Dochutíme soľou a korením.
- Podávame s nasekanou pažítkou.
Škvarková nátierka inak
4 porcie á 50 g, ušetríte 868 kJ na porciu
Suroviny:
- 200 g sterilizovaného alebo uvareného cícera
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL horčice
- 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- 2 kyslé uhorky
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletá červená
- paprika, petržlenová vňať, citrónová šťava
Postup:
- Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji.
- Pridáme soľ, korenie, cesnak a krátko premiešame.
- Do mixéra dáme cibuľovú zmes, nadrobno nakrájané uhorky a cícer zľahka rozmixujeme, aby v nátierke ostali menšie kúsky.
- Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 298 - 320.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.