Jedálniček na chudnutie – tipy na zdravé raňajky

Základom dňa sú výdatné raňajky. Ako ich však spraviť chutné a výdatné a zároveň vhodné pri znížení hmotnosti? Ponúkame Vám pár tipov

Jedálniček na chudnutie – tipy na zdravé raňajky

Treska v „majonéze"

4 porcie á 100 g. Ušetríte až 888 kJ na porciu.

Suroviny:

  • 200g čerstvej tresky                                                   
  • 100 g mrkvy
  • 1 červená cibuľa                                                        
  • 2 PL octu
  • 2 PL horčice                                                               
  • 200 g nízkotučného jogurtu
  • soľ, mleté čierne korenie, bobkový list

Postup:

  1. Tresku umyjeme, osušíme, vykostíme a dáme do hrnca s vriacou vodou.
  2. Pridáme ocot, soľ, korenie, bobkový list a varíme 10 min.
  3. Pridáme mrkvu a povaríme ešte 5 min. mrkvu vyberieme a vychladenú nastrúhame nadrobno.
  4. Tresku po vybratí roztlačíme vo väčšej mise vidličkou, pridáme nastrúhanú mrkvu, jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu a premiešame.
  5. Dochutíme soľou, octom, horčicou a korením.
  6. Podávame s celozrnným pečivom.

Omeleta so zeleninou

2 porcie á 150 g. ušetríte 134 kJ na porciu.

Suroviny:

  • 4 vajcia                                                                                 
  • 1 cibuľa
  • 3 PL vody                                                                  
  • 2 strúčky cesnaku
  • 50 g mozarelly light                                                 
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
  • 150 g cherry paradajok                                             
  • 100 g farebnej papriky                                                           
  • soľ, oregano, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Na oleji orestujeme nakrájaný cesnak a cibuľu
  2. pridáme pokrájanú papriku a paradajky, dochutíme soľou, oreganom
  3. krátko podusíme a potom odložíme.
  4. Vajcia rozšľaháme s vodou a štipkou soli
  5. vylejeme na panvicu a opečieme cca 2 min z jednej strany
  6. Tesne pred dokončením poukladáme na omeletu zeleninu, otočíme a dorobíme.
  7. Podávame s čerstvou zeleninou a mozarellou.

Šošovicová nátierka

6 porcií á 50g. ušetríte 170 kJ na porciu.

Suroviny:

  • 100 g maslovej tekvice                                                          
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g červenej šošovice                                                         
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 stredná cibuľa                                                         
  • rasca, petržlenová vňať alebo pažítka
  • 1 strúčik cesnaku                                                       
  • 1 KL soli

Postup:

  1. Tekvicu, cibuľu ošúpeme a pokrájame.
  2. Šošovicu prepláchneme.
  3. V hrnci si na vode podusíme cibuľu, pridáme tekvicu a orestujeme pár minút.
  4. Pridáme šošovicu a zalejeme vodou, povaríme 10 – 15 minút.
  5. Keď je šošovica aj tekvica mäkká, zlejeme vodu a zmes dáme do mixéra.
  6. Rozmixujeme, dochutíme cesnakom, rascou a citrónovou šťavou.
  7. Podľa potreby pridáme soľ.
  8. Na záver pridáme na zjemnenie olivový olej.
  9. Podávame s celozrnným chlebom a posypané petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str.296 - 349.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Title

Text