Treska v „majonéze"
4 porcie á 100 g. Ušetríte až 888 kJ na porciu.
Suroviny:
- 200g čerstvej tresky
- 100 g mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 2 PL octu
- 2 PL horčice
- 200 g nízkotučného jogurtu
- soľ, mleté čierne korenie, bobkový list
Postup:
- Tresku umyjeme, osušíme, vykostíme a dáme do hrnca s vriacou vodou.
- Pridáme ocot, soľ, korenie, bobkový list a varíme 10 min.
- Pridáme mrkvu a povaríme ešte 5 min. mrkvu vyberieme a vychladenú nastrúhame nadrobno.
- Tresku po vybratí roztlačíme vo väčšej mise vidličkou, pridáme nastrúhanú mrkvu, jogurt, nadrobno nakrájanú cibuľu, horčicu a premiešame.
- Dochutíme soľou, octom, horčicou a korením.
- Podávame s celozrnným pečivom.
Omeleta so zeleninou
2 porcie á 150 g. ušetríte 134 kJ na porciu.
Suroviny:
- 4 vajcia
- 1 cibuľa
- 3 PL vody
- 2 strúčky cesnaku
- 50 g mozarelly light
- 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- 150 g cherry paradajok
- 100 g farebnej papriky
- soľ, oregano, mleté čierne korenie
Postup:
- Na oleji orestujeme nakrájaný cesnak a cibuľu
- pridáme pokrájanú papriku a paradajky, dochutíme soľou, oreganom
- krátko podusíme a potom odložíme.
- Vajcia rozšľaháme s vodou a štipkou soli
- vylejeme na panvicu a opečieme cca 2 min z jednej strany
- Tesne pred dokončením poukladáme na omeletu zeleninu, otočíme a dorobíme.
- Podávame s čerstvou zeleninou a mozarellou.
Šošovicová nátierka
6 porcií á 50g. ušetríte 170 kJ na porciu.
Suroviny:
- 100 g maslovej tekvice
- 2 PL olivového oleja
- 100 g červenej šošovice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 stredná cibuľa
- rasca, petržlenová vňať alebo pažítka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 KL soli
Postup:
- Tekvicu, cibuľu ošúpeme a pokrájame.
- Šošovicu prepláchneme.
- V hrnci si na vode podusíme cibuľu, pridáme tekvicu a orestujeme pár minút.
- Pridáme šošovicu a zalejeme vodou, povaríme 10 – 15 minút.
- Keď je šošovica aj tekvica mäkká, zlejeme vodu a zmes dáme do mixéra.
- Rozmixujeme, dochutíme cesnakom, rascou a citrónovou šťavou.
- Podľa potreby pridáme soľ.
- Na záver pridáme na zjemnenie olivový olej.
- Podávame s celozrnným chlebom a posypané petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str.296 - 349.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.