Diéta na chudnutie s mäsovými špecialitami

Mnohokrát sa domnievame, že pri chudnutí sa mäsovým jedlám musíme vyhýbať. Ak ste pred začiatkom diéty obľubovali jedlá s obsahom mäsa, tak si ich nemusíte odoprieť ani teraz počas redukcie hmotnosti. Stačí sa inšpirovať nasledujúcimi receptami...

Diéta na chudnutie s mäsovými špecialitami

Segedín z morčacieho mäsa

4 porcie á 250 g, ušetríte 1355 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • kurkuma, mletá červená paprika, mleté čierne
  • korenie, šťava z ½ citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja
  • lisovaného za studena

Postup:

  1. V hrnci si zohrejeme olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  2. Orestujeme dozlatista a pridáme mäso pokrájané na menšie kocky a krátko orestujeme.
  3. Pridáme prepláchnutú kapustu, cesnak a koreniny.
  4. Orestujeme, podlejeme vodou, aby bola zmes zaliata a dusíme asi 30 minút.
  5. Po dovarení si odoberieme trochu šťavy s kapustou do misky, pridáme jogurt a dôkladne rozmixujeme.
  6. Podávame s celozrnnom knedľou.

Hovädzia sviečková na smotane

4 porcie á 250 g, ušetríte 841 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g chudého hovädzieho mäsa                               
  • 300 g mkrvy                                                               
  • paprika, bobkový list
  • 150 g petržlenu                                                          
  • 1 PL horčice
  • 100 g zeleru                                                               
  • 3 PL octu
  • 1 žltá cibuľa                                                               
  • 200 ml kyslej smotany                       
  • 2 strúčiky cesnaku                                                     
  • 2 PL sušených brusníc
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena                      
  • kurkuma, mleté čierne korenie, mletá červená
  • šťava z 1 citróna
  • 100 ml vody alebo vývaru

Postup:

  1. Rúru si zohrejeme na 180 °C
  2. Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky.
  3. Cibuľu pokrájame nadrobno.
  4. V hrnci si na rozohriatom oleji sprudka orestujeme mäso vcelku zo všetkých strán.
  5. Odložíme na tanier.
  6. Všetku zeleninu krátko orestujeme na tej istej panvici, pridáme koreniny, ocot, horčicu, vodu a premiešame.
  7. Dáme do nádoby vhodnej do rúry, pridáme mäso, zakryjeme a pečieme asi 2,5 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.
  8. Mäso odložíme na tanier.
  9. Z hrnca vyberieme bobkový list, cesnak ošúpeme, pridáme smotanu a rozmixujeme.
  10. Podľa potreby zriedime vývarom.
  11. Pridáme brusnice, citrónovú šťavu a krátko prevaríme.
  12. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame preliate omáčkou a s celozrnnom knedľou.

Pečené mäso s kapustou a knedľou

4 porcie á 300 g, ušetríte 722 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja
  • lisovaného za studena
  • soľ, mleté čierne korenie, rasca

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a v hrnci orestujeme na 1 PL oleja.
  3. Mäso vyberieme, pridáme zvyšok oleja, cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita.
  4. Kapustu scedíme, nakrájame a pridáme k cibuli.
  5. Pridáme rascu, soľ a premiešame.
  6. Pridáme orestované mäso a dáme piecť do rúry asi na 20 – 30 minút.
  7. Podávame s celozrnnom knedľou.

Koložvárska kapusta

4 porcie á 300 g, ušetríte 1743 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g mletého kuracieho mäsa                                  
  • 250 g kyslej smotany
  • 750 g kyslej kapusty                                                  
  • 1 ČL soli, mletá červená paprika, mleté čierne
  • 120 g ryže                                                                  
  • korenie
  • 1 cibuľa                                                                      
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
  • 1 strúčik cesnaku                                                       

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno.
  3. Kapustu premyjeme, pokrájame a rozdelíme na 3 porcie.
  4. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mäso, soľ, papriku a podlejeme vodou.
  5. Dusíme asi 10 – 12 minút.
  6. Ryžu uvaríme podľa návodu a spolu s mäsom rozdelíme na 2 časti.
  7. Do zapekacej misy poukladáme postupne vrstvy – kapusta, ryža, mäso, kapusta, ryža, mäso a na záver kapusta.
  8. V menšej miske zmiešame smotanu, pretlačený cesnak, soľ a vylejeme navrch kyslej kapusty.
  9. Pečieme prikryté alobalom asi 20 minút.
  10. Alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 25 minút.

PharmDr. Tomáš Srnka

 

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 307 - 318.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Sladký jedálniček na chudnutie

Sladký jedálniček na chudnutie

Pri chudnutí je často problematické vzdať sa sladkého. S nižšie uvedenými receptami však nemusíte trpieť, ale môžete si dopriať aj sladké maškrty a...

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Pre chudnutie si urobte strategický plán!

Ak chcete naozaj schudnúť, pristupujte k tomu zodpovedne. Urobte si strategický plán a držte sa ho! Nehanbite sa všetko si napísať na papier alebo...

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Pohyb je liekom pre telo aj dušu

Staré príslovie „V zdravom tele zdravý duch“ poznáme všetci. Už nie všetci si ho aj osvoja, ale radšej si zoberú za svoje „Športom k trvalej...