Segedín z morčacieho mäsa
4 porcie á 250 g, ušetríte 1355 kJ na porciu
Suroviny:
- 500 g morčacích pŕs
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- kurkuma, mletá červená paprika, mleté čierne
- korenie, šťava z ½ citróna
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 PL nízkotučného bieleho jogurtu
- 1 PL olivového alebo repkového oleja
- lisovaného za studena
Postup:
- V hrnci si zohrejeme olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
- Orestujeme dozlatista a pridáme mäso pokrájané na menšie kocky a krátko orestujeme.
- Pridáme prepláchnutú kapustu, cesnak a koreniny.
- Orestujeme, podlejeme vodou, aby bola zmes zaliata a dusíme asi 30 minút.
- Po dovarení si odoberieme trochu šťavy s kapustou do misky, pridáme jogurt a dôkladne rozmixujeme.
- Podávame s celozrnnom knedľou.
Hovädzia sviečková na smotane
4 porcie á 250 g, ušetríte 841 kJ na porciu
Suroviny:
- 500 g chudého hovädzieho mäsa
- 300 g mkrvy
- paprika, bobkový list
- 150 g petržlenu
- 1 PL horčice
- 100 g zeleru
- 3 PL octu
- 1 žltá cibuľa
- 200 ml kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL sušených brusníc
- 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- kurkuma, mleté čierne korenie, mletá červená
- šťava z 1 citróna
- 100 ml vody alebo vývaru
Postup:
- Rúru si zohrejeme na 180 °C
- Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky.
- Cibuľu pokrájame nadrobno.
- V hrnci si na rozohriatom oleji sprudka orestujeme mäso vcelku zo všetkých strán.
- Odložíme na tanier.
- Všetku zeleninu krátko orestujeme na tej istej panvici, pridáme koreniny, ocot, horčicu, vodu a premiešame.
- Dáme do nádoby vhodnej do rúry, pridáme mäso, zakryjeme a pečieme asi 2,5 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.
- Mäso odložíme na tanier.
- Z hrnca vyberieme bobkový list, cesnak ošúpeme, pridáme smotanu a rozmixujeme.
- Podľa potreby zriedime vývarom.
- Pridáme brusnice, citrónovú šťavu a krátko prevaríme.
- Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame preliate omáčkou a s celozrnnom knedľou.
Pečené mäso s kapustou a knedľou
4 porcie á 300 g, ušetríte 722 kJ na porciu
Suroviny:
- 500 g kuracieho mäsa
- 400 g kyslej kapusty
- 2 cibule
- 2 PL olivového alebo repkového oleja
- lisovaného za studena
- soľ, mleté čierne korenie, rasca
Postup:
- Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
- Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a v hrnci orestujeme na 1 PL oleja.
- Mäso vyberieme, pridáme zvyšok oleja, cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita.
- Kapustu scedíme, nakrájame a pridáme k cibuli.
- Pridáme rascu, soľ a premiešame.
- Pridáme orestované mäso a dáme piecť do rúry asi na 20 – 30 minút.
- Podávame s celozrnnom knedľou.
Koložvárska kapusta
4 porcie á 300 g, ušetríte 1743 kJ na porciu
Suroviny:
- 500 g mletého kuracieho mäsa
- 250 g kyslej smotany
- 750 g kyslej kapusty
- 1 ČL soli, mletá červená paprika, mleté čierne
- 120 g ryže
- korenie
- 1 cibuľa
- 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
- Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno.
- Kapustu premyjeme, pokrájame a rozdelíme na 3 porcie.
- Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mäso, soľ, papriku a podlejeme vodou.
- Dusíme asi 10 – 12 minút.
- Ryžu uvaríme podľa návodu a spolu s mäsom rozdelíme na 2 časti.
- Do zapekacej misy poukladáme postupne vrstvy – kapusta, ryža, mäso, kapusta, ryža, mäso a na záver kapusta.
- V menšej miske zmiešame smotanu, pretlačený cesnak, soľ a vylejeme navrch kyslej kapusty.
- Pečieme prikryté alobalom asi 20 minút.
- Alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 25 minút.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 307 - 318.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.