Diéta na chudnutie s mäsovými špecialitami

Mnohokrát sa domnievame, že pri chudnutí sa mäsovým jedlám musíme vyhýbať. Ak ste pred začiatkom diéty obľubovali jedlá s obsahom mäsa, tak si ich nemusíte odoprieť ani teraz počas redukcie hmotnosti. Stačí sa inšpirovať nasledujúcimi receptami...

Diéta na chudnutie s mäsovými špecialitami

Segedín z morčacieho mäsa

4 porcie á 250 g, ušetríte 1355 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g morčacích pŕs
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • kurkuma, mletá červená paprika, mleté čierne
  • korenie, šťava z ½ citróna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 PL nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja
  • lisovaného za studena

Postup:

  1. V hrnci si zohrejeme olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  2. Orestujeme dozlatista a pridáme mäso pokrájané na menšie kocky a krátko orestujeme.
  3. Pridáme prepláchnutú kapustu, cesnak a koreniny.
  4. Orestujeme, podlejeme vodou, aby bola zmes zaliata a dusíme asi 30 minút.
  5. Po dovarení si odoberieme trochu šťavy s kapustou do misky, pridáme jogurt a dôkladne rozmixujeme.
  6. Podávame s celozrnnom knedľou.

Hovädzia sviečková na smotane

4 porcie á 250 g, ušetríte 841 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g chudého hovädzieho mäsa                               
  • 300 g mkrvy                                                               
  • paprika, bobkový list
  • 150 g petržlenu                                                          
  • 1 PL horčice
  • 100 g zeleru                                                               
  • 3 PL octu
  • 1 žltá cibuľa                                                               
  • 200 ml kyslej smotany                       
  • 2 strúčiky cesnaku                                                     
  • 2 PL sušených brusníc
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena                      
  • kurkuma, mleté čierne korenie, mletá červená
  • šťava z 1 citróna
  • 100 ml vody alebo vývaru

Postup:

  1. Rúru si zohrejeme na 180 °C
  2. Zeleninu očistíme a pokrájame na väčšie kúsky.
  3. Cibuľu pokrájame nadrobno.
  4. V hrnci si na rozohriatom oleji sprudka orestujeme mäso vcelku zo všetkých strán.
  5. Odložíme na tanier.
  6. Všetku zeleninu krátko orestujeme na tej istej panvici, pridáme koreniny, ocot, horčicu, vodu a premiešame.
  7. Dáme do nádoby vhodnej do rúry, pridáme mäso, zakryjeme a pečieme asi 2,5 hodiny alebo kým nie je mäso mäkké.
  8. Mäso odložíme na tanier.
  9. Z hrnca vyberieme bobkový list, cesnak ošúpeme, pridáme smotanu a rozmixujeme.
  10. Podľa potreby zriedime vývarom.
  11. Pridáme brusnice, citrónovú šťavu a krátko prevaríme.
  12. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame preliate omáčkou a s celozrnnom knedľou.

Pečené mäso s kapustou a knedľou

4 porcie á 300 g, ušetríte 722 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 400 g kyslej kapusty
  • 2 cibule
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja
  • lisovaného za studena
  • soľ, mleté čierne korenie, rasca

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a v hrnci orestujeme na 1 PL oleja.
  3. Mäso vyberieme, pridáme zvyšok oleja, cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujeme dosklovita.
  4. Kapustu scedíme, nakrájame a pridáme k cibuli.
  5. Pridáme rascu, soľ a premiešame.
  6. Pridáme orestované mäso a dáme piecť do rúry asi na 20 – 30 minút.
  7. Podávame s celozrnnom knedľou.

Koložvárska kapusta

4 porcie á 300 g, ušetríte 1743 kJ na porciu

Suroviny:

  • 500 g mletého kuracieho mäsa                                  
  • 250 g kyslej smotany
  • 750 g kyslej kapusty                                                  
  • 1 ČL soli, mletá červená paprika, mleté čierne
  • 120 g ryže                                                                  
  • korenie
  • 1 cibuľa                                                                      
  • 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
  • 1 strúčik cesnaku                                                       

Postup:

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 °C.
  2. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno.
  3. Kapustu premyjeme, pokrájame a rozdelíme na 3 porcie.
  4. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme mäso, soľ, papriku a podlejeme vodou.
  5. Dusíme asi 10 – 12 minút.
  6. Ryžu uvaríme podľa návodu a spolu s mäsom rozdelíme na 2 časti.
  7. Do zapekacej misy poukladáme postupne vrstvy – kapusta, ryža, mäso, kapusta, ryža, mäso a na záver kapusta.
  8. V menšej miske zmiešame smotanu, pretlačený cesnak, soľ a vylejeme navrch kyslej kapusty.
  9. Pečieme prikryté alobalom asi 20 minút.
  10. Alobal odstránime a pečieme ešte ďalších 25 minút.

PharmDr. Tomáš Srnka

 

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 307 - 318.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Title

Text