Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek

Ak trpíte chronickým ochorením obličiek, tieto recepty sú určené špeciálne pre Vás.

Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek

Pre jednoduchú kontrolu je každý recept vypočítaný na 1 porciu a sú pri ňom uvedené hodnoty energie, bielkovín a ďalších dôležitých živín. Rozdelené sú do troch článkov. V tomto článku sa pozrieme na recepty vhodné na raňajky. V článku Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek objavíte recepty na hlavné jedlo a v článku Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek zase recepty na koláče.

NÁTIERKY

Avokádová nátierka - GUACAMOLE

Nutričné hodnoty:

  • Energia 386 kcal
  • Bielkoviny 3,75 g
  • P (fosfor) 99 mg
  • K (draslík) 904 mg
  • Na (sodík) 16 mg

Suroviny

  • 300 g avokádo
  • 90 g paradajky
  • 16 g čili paprička
  • 1 strúčik cesnaku
  • 30 ml šťava z limetky
  • štipka soli, čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvý koriander

Postup:

  1. Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku a olúpeme.
  2. Dáme do misy a vidličkou roztlačíme.
  3. Paradajky rozkrojíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame najemno.
  4. Pridáme k avokádu spolu s najemno nakrájanou čili papričkou, prelisovaným cesnakom, limetkovou šťavou, nasekaným koriandrom.
  5. Dochutíme štipkou soli a okoreníme.

 

Syrová nátierka

Nutričné hodnoty:

  • Energia 155 kcal
  • Bielkoviny 2 g
  • P (fosfor) 43 mg
  • K (draslík) 10 mg
  • Na (sodík) 81 mg

Suroviny

  • 50 g tavený syr
  • 80 g maslo
  • Čierne korenie, pažítka

Postup:

  1. Zmäknuté maslo rozšľaháme s taveným syrom do peny
  2. Dochutíme čerstvo namletým čiernym korením
  3. A je to hotové.

 

Vajíčková nátierka

Nutričné hodnoty:

  • Energia 274 kcal
  • Bielkoviny 6 g
  • P (fosfor) 109 mg
  • K (draslík) 85 mg
  • Na (sodík) 116 mg

Suroviny

  • 50 g vajec
  • 10 g šľahačky
  • 20 g masla
  • 5 g kyslej uhorky
  • 5 g horčice
  • 3 g hladkej múky

Postup:

  1. Múku rozvaríme v šľahačke
  2. Pridáme maslo a uvarené, nadrobno nasekané vajce, kyslú uhorku a horčicu.
  3. Všetko zmiešame
  4. Podávame s nízkobielkovinovým pečivom, prípadne chlebom.

 

 

DOMÁCE PEČIVO

Bezlepkové rožky

Nutričné hodnoty:

  • Energia 132 kcal
  • Bielkoviny 1 g
  • P (fosfor) 51 mg
  • K (draslík) 303 mg
  • Na (sodík) 334 mg

Suroviny

  • 200 g bezlepkovej múky (Schär múka MIX B)
  • 1 lyžica Psyllia (vláknina)
  • 1 lyžica oleja
  • 200 ml vody
  • kvások
  • soľ

Postup:

  1. Na vypracovanie cesta môžeme využiť domácu pekáreň, ktorá všetko zariadi za nás, alebo ruky a veľkú misu na vymiesenie.
  2. V nej zmiešame všetky suroviny a vypracujeme ich do hladkého cesta.
  3. Prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť.
  4. Po zhruba 30 minútach, keď znásobí svoj objem, cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov, podľa toho, aké veľké rožky chceme piecť.
  5. Jednotlivé bochníky rozvaľkáme na trojuholníky, z ktorých zmotáme zo širokého konca k špičke rožky.
  6. Tie preložíme na plech a necháme ešte asi štvrť hodiny odpočinúť a dokysnúť.
  7. Potom rožky zvrchu potrieme vodou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi na 200 stupňov.
  8. V priebehu pečenia rožky ešte niekoľkokrát pokropíme vodou, aby ich povrch bol hladký.

 

Dalamánky 10 ks

Nutričné hodnoty:

  • Energia 90 kcal
  • Bielkoviny 1,8 g
  • P (fosfor) 18 mg
  • K (draslík) 86 mg
  • Na (sodík) 199 mg

Suroviny

  • 100 g pšeničnej múky hladkej
  • 125 g nízkobielkovinovej múky
  • 80 g jemne strúhaných zemiakov
  • 15 g čerstvého droždia
  • cca 100 ml vody
  • 3 g soli
  • rasca
  • múka na vysypanie plechu

Postup:

  1. Všetky suroviny zamiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  2. Cesto si rozdelíme na 10 rovnakých dielov a namočenou rukou vytvarujeme vo vode bochníky.
  3. Pečieme ich na múkou vysypanom plechu v mierne vyhriatej rúre.

Prajeme dobrú chuť!

 

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj: oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Výrazne sa pri ňom znižuje kvalita života, v ťažkých prípadoch až ohrozuje život, a predstavuje veľkú záťaž na zdravotnícky a sociálny systém....