Pre jednoduchú kontrolu je každý recept vypočítaný na 1 porciu a sú pri ňom uvedené hodnoty energie, bielkovín a ďalších dôležitých živín. Rozdelené sú do troch článkov. V tomto článku sa pozrieme na recepty vhodné na raňajky. V článku Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek objavíte recepty na hlavné jedlo a v článku Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek zase recepty na koláče.
NÁTIERKY
Avokádová nátierka - GUACAMOLE
Nutričné hodnoty:
- Energia 386 kcal
- Bielkoviny 3,75 g
- P (fosfor) 99 mg
- K (draslík) 904 mg
- Na (sodík) 16 mg
Suroviny
- 300 g avokádo
- 90 g paradajky
- 16 g čili paprička
- 1 strúčik cesnaku
- 30 ml šťava z limetky
- štipka soli, čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvý koriander
Postup:
- Avokádo rozkrojíme, vyberieme kôstku a olúpeme.
- Dáme do misy a vidličkou roztlačíme.
- Paradajky rozkrojíme, odstránime semienka a dužinu nakrájame najemno.
- Pridáme k avokádu spolu s najemno nakrájanou čili papričkou, prelisovaným cesnakom, limetkovou šťavou, nasekaným koriandrom.
- Dochutíme štipkou soli a okoreníme.
Syrová nátierka
Nutričné hodnoty:
- Energia 155 kcal
- Bielkoviny 2 g
- P (fosfor) 43 mg
- K (draslík) 10 mg
- Na (sodík) 81 mg
Suroviny
- 50 g tavený syr
- 80 g maslo
- Čierne korenie, pažítka
Postup:
- Zmäknuté maslo rozšľaháme s taveným syrom do peny
- Dochutíme čerstvo namletým čiernym korením
- A je to hotové.
Vajíčková nátierka
Nutričné hodnoty:
- Energia 274 kcal
- Bielkoviny 6 g
- P (fosfor) 109 mg
- K (draslík) 85 mg
- Na (sodík) 116 mg
Suroviny
- 50 g vajec
- 10 g šľahačky
- 20 g masla
- 5 g kyslej uhorky
- 5 g horčice
- 3 g hladkej múky
Postup:
- Múku rozvaríme v šľahačke
- Pridáme maslo a uvarené, nadrobno nasekané vajce, kyslú uhorku a horčicu.
- Všetko zmiešame
- Podávame s nízkobielkovinovým pečivom, prípadne chlebom.
DOMÁCE PEČIVO
Bezlepkové rožky
Nutričné hodnoty:
- Energia 132 kcal
- Bielkoviny 1 g
- P (fosfor) 51 mg
- K (draslík) 303 mg
- Na (sodík) 334 mg
Suroviny
- 200 g bezlepkovej múky (Schär múka MIX B)
- 1 lyžica Psyllia (vláknina)
- 1 lyžica oleja
- 200 ml vody
- kvások
- soľ
Postup:
- Na vypracovanie cesta môžeme využiť domácu pekáreň, ktorá všetko zariadi za nás, alebo ruky a veľkú misu na vymiesenie.
- V nej zmiešame všetky suroviny a vypracujeme ich do hladkého cesta.
- Prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť.
- Po zhruba 30 minútach, keď znásobí svoj objem, cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na niekoľko bochníkov, podľa toho, aké veľké rožky chceme piecť.
- Jednotlivé bochníky rozvaľkáme na trojuholníky, z ktorých zmotáme zo širokého konca k špičke rožky.
- Tie preložíme na plech a necháme ešte asi štvrť hodiny odpočinúť a dokysnúť.
- Potom rožky zvrchu potrieme vodou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre asi na 200 stupňov.
- V priebehu pečenia rožky ešte niekoľkokrát pokropíme vodou, aby ich povrch bol hladký.
Dalamánky 10 ks
Nutričné hodnoty:
- Energia 90 kcal
- Bielkoviny 1,8 g
- P (fosfor) 18 mg
- K (draslík) 86 mg
- Na (sodík) 199 mg
Suroviny
- 100 g pšeničnej múky hladkej
- 125 g nízkobielkovinovej múky
- 80 g jemne strúhaných zemiakov
- 15 g čerstvého droždia
- cca 100 ml vody
- 3 g soli
- rasca
- múka na vysypanie plechu
Postup:
- Všetky suroviny zamiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- Cesto si rozdelíme na 10 rovnakých dielov a namočenou rukou vytvarujeme vo vode bochníky.
- Pečieme ich na múkou vysypanom plechu v mierne vyhriatej rúre.
Prajeme dobrú chuť!
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj: oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.