KOLÁČE:
Jablkový koláč
Nutričné hodnoty:
- Energia 112 kcal
- Bielkoviny 0,2 g
- P (fosfor) 23,5 mg
- K (draslík) 33,9 mg
- Na (sodík) 187,5 mg
Suroviny
- 250 g nízkobielkovinová múka
- 100 g práškový cukor
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g jablká
- 50 g Hera
- Strúhanka a maslo na vymastenie formy
- Voda na zriedenie
Postup:
- Jablká nastrúhame na strúhadle nahrubo.
- Pridáme nízkobielkovinovú múku, práškový, vanilkový cukor a Heru.
- Zmes vypracujeme mixérom na hladké cesto.
- Nakoniec pridáme prášok do pečiva a zapracujeme do cesta.
- Zriedime vodou do konzistencie bublaniny.
- Hotovú zmes prelejeme do vymastenej formy a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 ºC dozlatista.
- Pokiaľ máte radšej sladšie múčniky, môžete koláč pocukrovať, popr. poliať polevou z citrónovej šťavy.
Jablková štrúdľa s mletými orechmi
Nutričné hodnoty:
- Energia 338 kcal
- Bielkoviny 1 g
- P (fosfor) 41 mg
- K (draslík) 108 mg
- Na (sodík) 131 mg
Suroviny
- 300 g nízkobielkovinová múka
- 150 g tuk na pečenie
- žĺtok
- lyžica octu
- štipka soli
- 150 ml pivo
- 300 – 400 g pokrájané jablká
- 15 g vanilkový cukor
- škorica
- 30 g namleté orechy
- 20 g strúhanka
Postup:
- Do múky pridáme štipku soli, premiešame, potom do jamky v múke rozklepneme žĺtok, pridáme lyžicu octu, rozpustený tuk a pivo.
- Vypracujeme cesto, necháme asi 1 hodinu odpočívať pod utierkou.
- Rozdelíme na 2 bochníky, vyvaľkáme asi 1/2 cm hrubé placky.
- Posypeme ho strúhankou a nastrúhanými alebo pokrájanými jablkami.
- Zmes posypeme cukrom, škoricou, prípadne strúhanými orechmi.
- Zavinieme a preložíme na plech.
- Vrch môžeme potrieť vajíčkom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi na 150 ºC cca 30 min.
Nízkobielkovinová bábovka
Nutričné hodnoty:
- Energia 1 010 kcal
- Bielkoviny 8 g
- P (fosfor) 496 mg
- K (draslík) 112 mg
- Na (sodík) 0 mg
Suroviny
- 63 g vajcia
- 50 g cukor
- 50 g rozohriate maslo
- voda
- 20 g vanilkový puding
- 63 g Solamyl
- 1/5 prášok do pečiva
- 15 g tuk na vymazanie
Postup:
- Formu si vymažeme a vysypeme Solamylom.
- Do misy si preosejeme Solamyl a pudingový prášok.
- Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a vodou do peny, postupne vmiešame rozohriate maslo a pridáme zvyšok sypkých surovín.
- Bielky vyšľaháme na sneh a ľahko vmiešame do zmesi.
- Hotovú zmes rozdelíme do formičiek a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Vychladnutú bábovku vyklopíme a môžeme ju pocukrovať alebo ozdobiť maslovým krémom, prípadne poliať bielou polevou z citrónovej šťavy.
Ak hľadáte vhodné typy na raňajky, nájdete ich v článku Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek. Článok Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek Vám zase predstaví recepty vhodné na obed.
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj: oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.