Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek

V tomto článku nájdete recepty na koláče, ktoré Vám osladia život prepočítané na 1 porciu aj s nutričnými hodnotami energie, bielkovín a ďalších dôležitých živín.

Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek

KOLÁČE:

Jablkový koláč

Nutričné hodnoty:

  • Energia 112 kcal
  • Bielkoviny 0,2 g
  • P (fosfor) 23,5 mg
  • K (draslík) 33,9 mg
  • Na (sodík) 187,5 mg

Suroviny

  • 250 g nízkobielkovinová múka
  • 100 g práškový cukor
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g jablká
  • 50 g Hera
  • Strúhanka a maslo na vymastenie formy
  • Voda na zriedenie

Postup:

  1. Jablká nastrúhame na strúhadle nahrubo.
  2. Pridáme nízkobielkovinovú múku, práškový, vanilkový cukor a Heru.
  3. Zmes vypracujeme mixérom na hladké cesto.
  4. Nakoniec pridáme prášok do pečiva a zapracujeme do cesta.
  5. Zriedime vodou do konzistencie bublaniny.
  6. Hotovú zmes prelejeme do vymastenej formy a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 ºC dozlatista.
  7. Pokiaľ máte radšej sladšie múčniky, môžete koláč pocukrovať, popr. poliať polevou z citrónovej šťavy.

 

Jablková štrúdľa s mletými orechmi

Nutričné hodnoty:

  • Energia 338 kcal
  • Bielkoviny 1 g
  • P (fosfor) 41 mg
  • K (draslík) 108 mg
  • Na (sodík) 131 mg

Suroviny

  • 300 g nízkobielkovinová múka
  • 150 g tuk na pečenie
  • žĺtok
  • lyžica octu
  • štipka soli
  • 150 ml pivo
  • 300 – 400 g pokrájané jablká
  • 15 g vanilkový cukor
  • škorica
  • 30 g namleté orechy
  • 20 g strúhanka

Postup:

  1. Do múky pridáme štipku soli, premiešame, potom do jamky v múke rozklepneme žĺtok, pridáme lyžicu octu, rozpustený tuk a pivo.
  2. Vypracujeme cesto, necháme asi 1 hodinu odpočívať pod utierkou.
  3. Rozdelíme na 2 bochníky, vyvaľkáme asi 1/2 cm hrubé placky.
  4. Posypeme ho strúhankou a nastrúhanými alebo pokrájanými jablkami.
  5. Zmes posypeme cukrom, škoricou, prípadne strúhanými orechmi.
  6. Zavinieme a preložíme na plech.
  7. Vrch môžeme potrieť vajíčkom.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre asi na 150 ºC cca 30 min.

 

Nízkobielkovinová bábovka

Nutričné hodnoty:

  • Energia 1 010 kcal
  • Bielkoviny 8 g
  • P (fosfor) 496 mg
  • K (draslík) 112 mg
  • Na (sodík) 0 mg

Suroviny

  • 63 g vajcia
  • 50 g cukor
  • 50 g rozohriate maslo
  • voda
  • 20 g vanilkový puding
  • 63 g Solamyl
  • 1/5 prášok do pečiva
  • 15 g tuk na vymazanie

Postup:

  1. Formu si vymažeme a vysypeme Solamylom.
  2. Do misy si preosejeme Solamyl a pudingový prášok.
  3. Žĺtky si vyšľaháme s cukrom a vodou do peny, postupne vmiešame rozohriate maslo a pridáme zvyšok sypkých surovín.
  4. Bielky vyšľaháme na sneh a ľahko vmiešame do zmesi.
  5. Hotovú zmes rozdelíme do formičiek a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 až 25 minút. Vychladnutú bábovku vyklopíme a môžeme ju pocukrovať alebo ozdobiť maslovým krémom, prípadne poliať bielou polevou z citrónovej šťavy.

Ak hľadáte vhodné typy na raňajky, nájdete ich v článku Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek. Článok Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek Vám zase predstaví recepty vhodné na obed.

 

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj: oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Výrazne sa pri ňom znižuje kvalita života, v ťažkých prípadoch až ohrozuje život, a predstavuje veľkú záťaž na zdravotnícky a sociálny systém....