Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek

Pacienti s chronickým ochorením obličiek si musia veľmi strážiť svoj jedálniček. Čo a v akom množstve prijmú je pre nich veľmi dôležité.

Aké hlavné jedlá sú vhodné pri chronickom ochorení obličiek

Ak aj vy patríte medzi pacientov s chronickým zlyhávaním obličiek tento článok je ideálny pre Vás. Nájdete tu recepty vypočítané na 1 porciu aj s energetickými hodnotami.

POLIEVKY:

Štipľavá fazuľová polievka

Nutričné hodnoty: Energia 200 kcal / Bielkoviny 10 g / P (fosfor) 293 mg / K (draslík) 592 mg / Na (sodík) 1 229 mg

  • 400 ml zeleninový vývar
  • 1 ½ konzervy lúpaných paradajok
  • 1 ½ konzervy nakladanej fazule,
  • 1 stredná cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • mletá rasca, koriander
  • 1 červená stredne veľká paprika
  • 20 g oleja
  • čili korenie

Postup: V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme pokrájanú cibuľu a pridáme prelisované strúčiky cesnaku, paradajky a orestujeme. K zmesi pridáme vývar a varíme 10 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a potom rozmixujeme. Do takto pripravenej polievky pridáme fazuľu a nadrobno nakrájanú papriku a opäť varíme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a koriander a štipku štipľavej papriky alebo čili. Podávať môžeme s nízkobielkovinovým alebo bezlepkovým pečivom.

Tekvicová polievka

Nutričné hodnoty: Energia 202,8 kcal / Bielkoviny 2,6 g / P (fosfor) 30,2 mg / K (draslík) 240,3 mg / Na (sodík) 9,8 mg

Surovina

Množstvo

tekvica

100 g

zemiaky

50 g

maslo

10 g

smotana (30% tuku)

20 g

čierne korenie

1 g

 

Postup: Zeleninu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky za stáleho miešania opražíme po dobu asi 5 min na masle tak, aby nezhnedli. Pridáme nakrájanú tekvicu, pohár vody a povaríme. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme, pridáme smotanu, korenie a soľ podľa chuti.

Polievka z hlivy ustricovej

Nutričné hodnoty: Energia 223,9 kcal / Bielkoviny 2,9 g / P (fosfor) 54,9 mg / K (draslík) 244,4 mg / Na (sodík) 205,7 mg

Surovina

Množstvo

hliva ustricová

60 g

cibuľa

30 g

sladká paprika

1 g

soľ

0.5 g

čierne korenie

0.5 g

olej

15 ml

mäsový vývar

100 ml

škrob

10 g

 

Postup: Nakrájanú cibuľu podusíme cca 5 min v 2 lyžiciach vody. Pridáme nakrájanú hlivu a pokračujeme 5 min. Pridáme 100 ml vývaru a korenia, zakryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote povaríme ďalších 15 min. Kým sa huby dusia, zohrejeme si v hrnci olej a metličkou do neho dobre vmiešame škrob. Zalejeme vodou a zmes vyšľaháme do hustej a krémovej konzistencie. Za nízkej teploty a častého miešania necháme asi 10 minút povariť. Hotovú zmes pridáme k hubám a dusíme ďalších 10 minút. V prípade potreby pridáme vodu a korenie.

HLAVNÉ JEDLÁ:

Paradajková omáčka s mäsom

Nutričné hodnoty: Energia 299 kcal / Bielkoviny 25 g / P (fosfor) 266 mg / K (draslík) 674 mg / Na (sodík) 179 mg

  • 600g hovädzie predné mäso bez kosti, krk
  • mrkva
  • väčšia cibuľa
  • vetvička tymianu
  • lyžica masla + lyžica olivového oleja
  • 4 bobkové listy
  • 4 guľky korenia
  • 4 guľky nového korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 stredne veľký paradajkový pretlak
  • soľ
  • štipka škorice
  • citrónová šťava aj jemne nastrúhaná kôra

Postup: Mäso zviažte kuchynským špagátikom do valčeka, zalejte litrom vody, pridajte olúpanú mrkvu, cibuľu a tymian a varte domäkka. Mäso vyberte a keď vychladne, nakrájajte na plátky. Vývar preceďte a uchovajte. Maslo, olej a pokrájanú cibuľu dozlatista osmažte. Ďalej pridajte bobkové listy, čierne korenie aj nové korenie a krátko osmažte. Pridajte múku a opečte do svetlej zápražky, vsypte cukor a po minúte vmiešajte paradajkový pretlak. Prehrejte a podľa potreby zrieďte vývarom. Vyberte korenie a dochuťte soľou, škoricou a citrónovou kôrou aj šťavou. Tip: Hovädzie mäso môžeme nahradiť mletým mäsom. Paradajkový pretlak je možné zameniť za konzervované lúpané paradajky. Namiesto hladkej múky je možné zvýšiť porciu mrkvy, ktorú rozmixujeme a zahustíme tak šťavu. Ďalšia možnosť je maizena alebo Solamyl. Vhodná príloha sú bezlepkové knedle alebo nízkobielkovinové cestoviny, ryža.

Cestoviny so syrom

Nutričné hodnoty: Energia 434,8 kcal / Bielkoviny 8,4 g / P (fosfor) 224,2 mg / K (draslík) 116,6 mg / Na (sodík) 202,6 mg

Suroviny

Množstvo

nízkobielkovinové rezance

80 g

cibuľa

20 g

olivový olej

15 g + 5 g

paradajkový pretlak

20 g

parmezán

20 g

soľ, čierne korenie, cesnak, petržlen

 

Postup:Cibuľku osmažíme a pridáme pretlak, prelisovaný cesnak a petržlen. Do základu prisypeme varené rezance a premiešame. Servírujeme do hlbokého taniera a posypeme nastrúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom.

Zapečené špenátové zemiaky

Nutričné hodnoty: Energia 334 kcal / Bielkoviny 9 g / P (fosfor) 262 mg / K (draslík) 1 253 mg / Na (sodík) 57 mg

Surovina

Množstvo

zemiakov

150 g

cibule

20 g

nízkobielkovinová múka

5 g

kyslej smotany

30 g

masla

10 g

mrazeného špenátu

100

Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a uvaríme. Z cibule, masla a múky pripravíme svetlú zápražku. Hotovú zápražku ľahko rozriedime vodou a pridáme kyslú smotanu. Do vymastenej formy poukladáme uvarené zemiaky s kúskami špenátu a zalejeme smotanovou zápražkou. Zapečieme dozlatista.

Ak hľadáte vhodné typy aj na raňajky, nájdete ich v článku Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek. V článku Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek zas nájdete recepty na koláče.

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj:

https://www.oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Zlyhanie obličiek je vážny problém...

Výrazne sa pri ňom znižuje kvalita života, v ťažkých prípadoch až ohrozuje život, a predstavuje veľkú záťaž na zdravotnícky a sociálny systém....