Ak aj vy patríte medzi pacientov s chronickým zlyhávaním obličiek tento článok je ideálny pre Vás. Nájdete tu recepty vypočítané na 1 porciu aj s energetickými hodnotami.
POLIEVKY:
Štipľavá fazuľová polievka
Nutričné hodnoty: Energia 200 kcal / Bielkoviny 10 g / P (fosfor) 293 mg / K (draslík) 592 mg / Na (sodík) 1 229 mg
- 400 ml zeleninový vývar
- 1 ½ konzervy lúpaných paradajok
- 1 ½ konzervy nakladanej fazule,
- 1 stredná cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- mletá rasca, koriander
- 1 červená stredne veľká paprika
- 20 g oleja
- čili korenie
Postup: V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom speníme pokrájanú cibuľu a pridáme prelisované strúčiky cesnaku, paradajky a orestujeme. K zmesi pridáme vývar a varíme 10 minút. Necháme chvíľu vychladnúť a potom rozmixujeme. Do takto pripravenej polievky pridáme fazuľu a nadrobno nakrájanú papriku a opäť varíme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme, pridáme rascu a koriander a štipku štipľavej papriky alebo čili. Podávať môžeme s nízkobielkovinovým alebo bezlepkovým pečivom.
Tekvicová polievka
Nutričné hodnoty: Energia 202,8 kcal / Bielkoviny 2,6 g / P (fosfor) 30,2 mg / K (draslík) 240,3 mg / Na (sodík) 9,8 mg
Surovina |
Množstvo |
tekvica |
100 g |
zemiaky |
50 g |
maslo |
10 g |
smotana (30% tuku) |
20 g |
čierne korenie |
1 g |
Postup: Zeleninu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky za stáleho miešania opražíme po dobu asi 5 min na masle tak, aby nezhnedli. Pridáme nakrájanú tekvicu, pohár vody a povaríme. Keď je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme, pridáme smotanu, korenie a soľ podľa chuti.
Polievka z hlivy ustricovej
Nutričné hodnoty: Energia 223,9 kcal / Bielkoviny 2,9 g / P (fosfor) 54,9 mg / K (draslík) 244,4 mg / Na (sodík) 205,7 mg
Surovina |
Množstvo |
hliva ustricová |
60 g |
cibuľa |
30 g |
sladká paprika |
1 g |
soľ |
0.5 g |
čierne korenie |
0.5 g |
olej |
15 ml |
mäsový vývar |
100 ml |
škrob |
10 g |
Postup: Nakrájanú cibuľu podusíme cca 5 min v 2 lyžiciach vody. Pridáme nakrájanú hlivu a pokračujeme 5 min. Pridáme 100 ml vývaru a korenia, zakryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote povaríme ďalších 15 min. Kým sa huby dusia, zohrejeme si v hrnci olej a metličkou do neho dobre vmiešame škrob. Zalejeme vodou a zmes vyšľaháme do hustej a krémovej konzistencie. Za nízkej teploty a častého miešania necháme asi 10 minút povariť. Hotovú zmes pridáme k hubám a dusíme ďalších 10 minút. V prípade potreby pridáme vodu a korenie.
HLAVNÉ JEDLÁ:
Paradajková omáčka s mäsom
Nutričné hodnoty: Energia 299 kcal / Bielkoviny 25 g / P (fosfor) 266 mg / K (draslík) 674 mg / Na (sodík) 179 mg
- 600g hovädzie predné mäso bez kosti, krk
- mrkva
- väčšia cibuľa
- vetvička tymianu
- lyžica masla + lyžica olivového oleja
- 4 bobkové listy
- 4 guľky korenia
- 4 guľky nového korenia
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 stredne veľký paradajkový pretlak
- soľ
- štipka škorice
- citrónová šťava aj jemne nastrúhaná kôra
Postup: Mäso zviažte kuchynským špagátikom do valčeka, zalejte litrom vody, pridajte olúpanú mrkvu, cibuľu a tymian a varte domäkka. Mäso vyberte a keď vychladne, nakrájajte na plátky. Vývar preceďte a uchovajte. Maslo, olej a pokrájanú cibuľu dozlatista osmažte. Ďalej pridajte bobkové listy, čierne korenie aj nové korenie a krátko osmažte. Pridajte múku a opečte do svetlej zápražky, vsypte cukor a po minúte vmiešajte paradajkový pretlak. Prehrejte a podľa potreby zrieďte vývarom. Vyberte korenie a dochuťte soľou, škoricou a citrónovou kôrou aj šťavou. Tip: Hovädzie mäso môžeme nahradiť mletým mäsom. Paradajkový pretlak je možné zameniť za konzervované lúpané paradajky. Namiesto hladkej múky je možné zvýšiť porciu mrkvy, ktorú rozmixujeme a zahustíme tak šťavu. Ďalšia možnosť je maizena alebo Solamyl. Vhodná príloha sú bezlepkové knedle alebo nízkobielkovinové cestoviny, ryža.
Cestoviny so syrom
Nutričné hodnoty: Energia 434,8 kcal / Bielkoviny 8,4 g / P (fosfor) 224,2 mg / K (draslík) 116,6 mg / Na (sodík) 202,6 mg
Suroviny |
Množstvo |
80 g |
|
cibuľa |
20 g |
olivový olej |
15 g + 5 g |
paradajkový pretlak |
20 g |
parmezán |
20 g |
soľ, čierne korenie, cesnak, petržlen |
Postup:Cibuľku osmažíme a pridáme pretlak, prelisovaný cesnak a petržlen. Do základu prisypeme varené rezance a premiešame. Servírujeme do hlbokého taniera a posypeme nastrúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom.
Zapečené špenátové zemiaky
Nutričné hodnoty: Energia 334 kcal / Bielkoviny 9 g / P (fosfor) 262 mg / K (draslík) 1 253 mg / Na (sodík) 57 mg
Surovina |
Množstvo |
zemiakov |
150 g |
cibule |
20 g |
5 g |
|
kyslej smotany |
30 g |
masla |
10 g |
mrazeného špenátu |
100 |
Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na plátky a uvaríme. Z cibule, masla a múky pripravíme svetlú zápražku. Hotovú zápražku ľahko rozriedime vodou a pridáme kyslú smotanu. Do vymastenej formy poukladáme uvarené zemiaky s kúskami špenátu a zalejeme smotanovou zápražkou. Zapečieme dozlatista.
Ak hľadáte vhodné typy aj na raňajky, nájdete ich v článku Recepty vhodné pri chronickom ochorení obličiek. V článku Sladké potešenie pri chronickom ochorení obličiek zas nájdete recepty na koláče.
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj:
https://www.oblickovadieta.sk/sk/chronicke-ochorenie-obliciek/oblicky/ake-su-funkcie-obliciek.html
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.