BMI sa používa na klasifikáciu nadváhy a obezity najčastejšie. Tuk predstavuje najvariabilnejšiu zložku stavby ľudského tela, ktorú dokážeme ovplyvniť výživou a fyzickou aktivitou. BMI však nevypovedá o obsahu tuku v tele ani o jeho distribúcii. Preto je vždy vhodné hodnotenie nadváhy na základe BMI doplniť o ďalšiu metódu, napr. obvod pása.
Aké sú hodnoty BMI?
V tabuľke uvádzame klasifikáciu hmotnosti podľa BMI a vzťah k riziku vzniku ochorení súvisiacich s obezitou
Hmotnosť |
BMI (kg/m2) |
Riziko vzniku ochorení súvisiacich s obezitou |
Podváha |
< 18,5 |
Nízke, skôr narastá riziko ochorení s podvýživou |
Normálna hmotnosť |
18,5 – 24,9 |
Priemerné riziko |
Nadváha |
25,0 – 29,9 |
Mierne zvýšené |
Obezita I. stupňa |
30,0 – 34,9 |
Stredne zvýšené |
Obezita II. stupňa |
35,0 – 39,9 |
Veľmi zvýšené |
Obezita III. stupňa |
≥ 40,0 |
Vysoké |
Na výpočet BMI Vám stačí presná osobná váha a meter. BMI vypočítate ako pomer hmotnosti v kilogramoch a druhej mocniny telesnej výšky v metroch.
Udržaním ideálnej hmotnosti a tým aj BMI viete predísť mnohým závažným ochoreniam, ktoré sú následkom dlhodobej nadváhy alebo obezity. Dbajte na zdravú a vyváženú stravu a dostatok fyzickej aktivity. Odmenou vám bude zdravé telo a zdravý duch.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroje:
Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 8 - 45
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.