ANTIOXIDANTY – aký majú vplyv na organizmus?

Antioxidanty (protioxidačné látky) sú také substancie, ktoré majú schopnosť v organizme vyhľadávať škodlivé látky (voľné radikály – rakovinotvorné látky), ničiť ich, a tak regulovať ich množstvo na únosnú hranicu (voľné radikály sú v istej miere v tele potrebné na boj s baktériami). 

ANTIOXIDANTY – aký majú vplyv na organizmus?

Prispievajú k zachovávaniu správnych chemických aj fyzikálnych funkcii organizmu. Predlžujú životnosť a obranyschopnosť buniek, pomáhajú telu brániť sa pred škodlivými účinkami nežiaducich faktorov jednak z vonkajšieho prostredia, ale aj proti odpadovým látkam vznikajúcim pri metabolizme vnútri tela. Medzi základné antioxidanty patria hlavne vitamín C, vitamín A, vitamín E a z minerálov hlavne selén a betakarotén. Tie dokážu vzájomne spolupracovať a odovzdávať si pomocné látky na vlastnú regeneráciu, či regeneráciu iných antioxidantov.

Niektoré antioxidanty si telo vytvára samo, napríklad v podobe enzýmov, ale zväčša ich musíme dodávať v potrave, najčastejšie v podobe ovocia a zeleniny. Konzumácia antioxidantov v ich prirodzenej prírodnej forme je vždy účinnejšia ako v podobe chemicky pripravovaných preparátov. Príroda disponuje veľkým množstvom vzácnych rastlín, ktoré sú nielen chutné, ale majú aj veľkú silu na boj proti voľným radikálom:

  1. Z ovocia môžeme menovať napríklad: čučoriedky, černice, maliny, hrozno – obsahujú veľa vitamínov, chránia srdce, mozog, zlepšujú videnie i pamäť, svojimi účinkami chránia pred rakovinou, kardiovaskulárnymi chorobami, či zápalmi, majú silnú čistiacu schopnosť, močopudné účinky a sú zdrojom energie.
  2. Zo zeleniny sú to napríklad: červenú fazuľa, artičoky, zemiaky, mrkva, cvikla – obsahujú  účinné látky (flavonoidy) pomáhajúce v boji proti rakovine.
  3. Z korenín sem patria: škorica, oregano, klinčeky, cesnak, cibuľa, zázvor, kakao.
  4. Z orechov sú najúčinnejšie: vlašské, lieskové a pekánové.

Nesporným prírodným antioxidantom je aj zelený čaj, žihľavový či tymianový, šalviový, ale aj jazmínový, mätový či jablkový.

Príroda ponúka nespočetné množstvo zdraviu prospešných potravín, ktoré nás nielen nasýtia, ale aj chránia a udržiavajú v dobrej kondícii, čím nám pomáhajú dožiť sa v zdraví vyššieho veku. 

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroj:

Webináre pre farmaceutov

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

10 príznakov dehydratácie

10 príznakov dehydratácie

Dehydratácia je stav, kedy sa z tela stráca viac vody, než sa príjme. Môže to byť spôsobené nedostatočným príjmom tekutín alebo ich nadmernou...

Pohybové hry a aktivity pre deti

Pohybové hry a aktivity pre deti

Pekné počasie láka von nielen rodičov, ale i deti. Ak chcete spojiť príjemné s užitočným, pripravte tie najlepšie hry pre deti vonku. Či už máte...

Ako začať cvičiť doma?

Ako začať cvičiť doma?

Cvičenie doma sa stalo v dnešnej dobe úplne bežnou vecou. Ako si zvyknúť na cvičenie v domácich podmienkach? Existuje zopár spôsobov, ako na to.

Ako správne behať?

Ako správne behať?

Mohlo by sa zdať, že behanie je módnou záležitosťou. Určite poznáte vo svojom okolí nadšencov, ktorí chodia behať. Výhody behu sú však nesporné –...