Diéta na chudnutie – ako na to?

Základným pilierom chudnutia musí byť diéta alebo strava. Naučte sa hodnotiť energetický a výživový obsah potravín, pripraviť si pokrmy vhodným spôsobom a stravovať sa pravidelne a v menšom objeme. Ľahko napísané, ťažšie realizovateľné? Prečítajte si ako na to...

Diéta na chudnutie – ako na to?
  1. Urobte si jedálny lístok na týždeň a zapisujte si všetko jedlo, ktoré ste zjedli vrátane prehreškov – ide o Vaše zdravie, tak buďte k sebe úprimní
  2. Naučte sa prísady vážiť alebo čo najpresnejšie odhadnúť, vrátane energetického príjmu
  3. Hodnoťte energetický obsah potravín
  4. Držte sa nižšie uvedených odporúčaní

 Obsah energie na 1 g živín:

Jednotka

Bielkoviny

Sacharidy

Tuky

Alkohol

kcal / 1 g

4

4

9

7

kJ / 1 g

17

17

38

29

1 kcal = 4,18 kJ (4,2 kJ)

Odporúčaný energetický príjem pre muža je 2000 kcal / 8400 kJ a pre ženu 1500kcal / 6400 kJ. Aktuálne sa odporúča v rámci denného energetického príjmu nasledovné zastúpenie jednotlivých zložiek v strave:

Zložka stravy

Denný energetický príjem

Sacharidy (komplexné)

50 – 60 %

Bielkoviny

15 %

Rastlinné stanoly / steroly

2 – 3 g

Rozpustná vláknina

5 – 10 g

Tuky a z toho:

25 – 35 %

Nasýtené mastné kyseliny

< 7 %

Transmastné kyseliny

< 1 %

Polynenasýtené mastné kyseliny

> 10 %

Mononenasýtené mastné kyseliny

> 20 %

Cholesterol

< 200 mg

V prípade redukcie hmotnosti sa odporúča znížiť energetický príjem a zostaviť si redukčný jedálny lístok.

Držte sa nižšie uvedených odporúčaní:

  • Menej kalórií – prijímajte menej kalórie ako doteraz.
  • Stravovacie návyky – zmeňte zaužívané stravovacie návyky a spôsoby prípravy jedla.
  • Raňajky – doprajte si každý deň výživné a zdravé raňajky.
  • Zdravý tanier – používajte zásadu zdravého deleného taniera.
  • Redukčný jedálny lístok – zostavte si redukčný jedálny lístok a dodržujte ho!
  • Cukrytuky – prijímajte menej cukrov, tukov, nasýtených mastných kyselín a soli.
  • Uvedomelé jedenie – nejedzte rýchlo v chvate a automaticky. Nejedzte pri TV, PC alebo v práci. Naučte sa jesť pomaly a sústo poriadne prežuť.
  • Spoločné stolovanie – jedzte spoločne pri stole s celou rodinou, priateľmi a jedlo si vychutnávajte.
  • Pravidelná strava – jedzte pravidelne a jedlo nevynechávajte ani neodkladajte. Rozdeľte si stravu na 3 – 5 denných chodov.
  • Zelenina a ovocie – každý deň skonzumujte 5 porcií zeleniny (asi 400 g alebo aj viac) a 2 porcie ovocia (asi 200g), ideálne pestrú zmes.
  • Pitný režim – dodržujte pitný režim v množstve 30 – 40 ml na 1 kg telesnej hmotnosti  (2,5 – 3,0 litre tekutín), ak Vám to dovoľuje zdravotný stav. Ideálne je vypiť pred každým jedlom pohár vody. Do pitného režimu zaraďte čistú vodu, pramenitú vodu alebo minerálky s vyšším obsahom vápnikahorčíka a nízkym obsahom sodíka. Vylúčte alkohol a sladené nápoje!

Tipy na zdravšie stravovanie:

  • Nahraďte plnotučné jogurty (9 g tuku / 100 g) za odtučnené jogurty alebo islandský mliečny výrobok Skyr (0 g tuku)
  • Vyprážané zemiakové hranolčeky (14 g tuku / 100g) nahraďte varenými zemiakmi (0 g tuku)
  • Údenú bravčovú klobásu (33 – 43 g tuku / 100 g) nahraďte šunkou z morčacích pŕs (1 g tuku / 100g)

Prajeme úspešné chudnutie!

PharmDr. Tomáš Srnka

Zdroje:

Minárik P., Fábryová Ľ., Penesová A., Ukropcová B., Blaho E.: Redukčná diéta – Ako neprísť o kvalitu svojho života, str. 57 – 64.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Title

Text