Základná pečeňová diéta - zdravá a vyvážená strava

Základom diéty pri pečeňových chorobách je ľahká strava.

Základná pečeňová diéta - zdravá a vyvážená strava

Medzi základné vlastnosti tejto stravy patrí:

  • zdravá pestrosť a správna vyváženosť potravín a živín: v princípe platia zásady zdravej výživy s dôsledným vyvážením bielkovín, tukov a sacharidov
  • dostatok bielkovín: pri stravovaní pacientov s pečeňovými chorobami je požiadavka na dostatočný príjem bielkovín
  • dostatok vitamínov a minerálnych látok: dôležitý je príjem širokého spektra vitamínov, minerálnych látok a ďalších biologicky aktívnych látok
  • menej tuku: okremí obmedzenia príjmu tukov treba dbať na správnu nutričnú kvalitu tukov v strave
  • menej sacharidov: primeraný denný príjem cukrov (glukóza, fruktóza, sacharóza) je maximálne 10 % celkového denného energetického príjmu z potravy
  • menej soli: príjem kuchynskej soli by nemal byť vyšší ako 5-6 g
  • viac vlákniny: denne sa odporúča prijať 25 - 40 g vlákniny
  • žiaden alkohol: alkohol je hepatotoxická látka

5 základných potravinových skupín

Každá skupina poskytuje iné kombinácie bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov. Medzi 5 základných potravinových skupín patria:

1. skupina: škrobové prílohy

  • Chlieb
  • Pečivo
  • Cestoviny
  • Cereálie (vločky, otruby)
  • Ryža
  • Zemiaky

Tieto potraviny sa majú konzumovať v priebehu dňa najčastejšie. Počet porcií: 6-11 denne. Celkový počet porcií závisí od celkového denného energetického príjmu. Pacienti s nadhmotnosťou a obezitou, ktorí trpia na nealkoholovú tukovú chorobu pečene budú mať nižší počet škrobových príloh ako pacienti, ktorí obezitou netrpia.

2. skupina: ovocie a zelenina

počet porcií: 5 denne.

Zeleninu možno konzumovať o niečo častejšie: 3-5 porcií denne. Ovocie o 1 porciu menej: 2-4 porcie denne. Uprednostniť treba konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny pred tepelne upraveným alebo akokoľvek spracovaným.

3. skupina: Potraviny bohaté na bielkoviny a vápnik.

  • Mlieko
  • Mliečne výrobky

 Počet porcií: 2-3 denne.

Pri chorobách pečene sú vhodné na konzumáciu nízkotučné mliečne potraviny (cottage, stredne a nízkotučný tvaroh, mozzarella light, ricotta, nízkotučné kyslomliečne nápoje, jogurty).

4. skupina: Potraviny bohaté na bielkoviny.

  • Mäso
  • Hydina
  • Ryby
  • Strukoviny
  • Vajcia
  • Tofu

Počet porcií: 2-3 denne.

Každý deň treba z tejto skupiny skonzumovať aspoň dve primerane veľké porcie. Je vhodné striedanie zdrojov bielkovín a pre väčšinu ľudí platí, že by väčší dôraz mali klásť na rastlinné potraviny (strukoviny), ryby a hydinu ako na červené mäso.Tepelná úprava: klasické varenie, varenie v pare, dusenie, diétne pečenie (s pridaním menšieho množstva tuku).

5. skupina: tuky, vysoko kalorické sladké a slané dezerty, soľ

  • Koláče
  • Jemné pečivo
  • Čokoláda
  • Pralinky
  • Zemiakové lupienky
  • Vyprážané potraviny
  • Tuky na natieranie
  • Oleje

Tieto potraviny treba konzumovať iba príležitostne a v striedmych množstvách.

Tuky majú pokryť 25-30 % celkového denného energetického príjmu.

Vhodné sú rastlinné oleje, orechy a semená rastlín. Môžu sa konzumovať aj denne, ale vždy v striedmych množstvách. Maslo a margaríny sa môžu konzumovať príležitostne a v striedmych množstvách. Medzi zdravotne závadné a nevhodné patria priemyselne stužované tuky s vysokým obsahom trans-mastných kyselín.

Kuchynská soľ - maximálny denný príjem 6 g.

 

Návod na rýchle hodnotenie potravín podľa obsahu vybraných živín v 100 g potraviny.

Obsah živín

na 100 g potraviny

VYSOKÝ OBSAH

Jedzte málo a zriedkavo

STREDNÝ OBSAH

Väčšinou OK

NÍZKY OBSAH

Najzdravší variant

Cukry

> 15 g

5-15 g

≤ 5 g

 

Tuky

> 20 g

3-20 g

≤ 3 g

Nasýtené mastné kyseliny

> 5 g

1,5-5 g

≤ 1,5 g

Soľ

> 1,5 g

0,3- 1,5 g

≤ 0,3 g

 

Tip: Používajte túto tabuľku pri nákupe potravín. Vyberiete si vždy ten zdravší variant. Tabuľku si môžete odfotiť alebo vytlačiť. Stane sa tak vašou každodennou pomôckou.

 

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj: Minárik P., Rác M., Blaho E.: Diéta pri ochorenia pečene, str. 104 - 113.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

 

Ďalšie zaujímavé články

Pečeň - prečo je taká dôležitá?

Pečeň - prečo je taká dôležitá?

Pečeň predstavuje hlavný metabolický orgán tela. Je najväčšou žľazou v tele s hnedočervenou farbou a hladkým povrchom. Nachádza sa v brušnej...

Pečeňové testy

Pečeňové testy

Pečeňové testy sa vykonajú pri preventívnych prehliadkach a sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Hodnoty pečeňových enzýmov informujú...

Hepatitída - žltačka

Hepatitída - žltačka

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene spôsobujúce poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. Podľa vyvolávajúcej príčiny existuje niekoľko...

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene je chronický stav, ktorý vzniká následkom dlhodobého poškodenia pečene. K rozvoju cirhózy dochádza v dôsledku fibrózy, t. j....