Medzi základné vlastnosti tejto stravy patrí:
- zdravá pestrosť a správna vyváženosť potravín a živín: v princípe platia zásady zdravej výživy s dôsledným vyvážením bielkovín, tukov a sacharidov
- dostatok bielkovín: pri stravovaní pacientov s pečeňovými chorobami je požiadavka na dostatočný príjem bielkovín
- dostatok vitamínov a minerálnych látok: dôležitý je príjem širokého spektra vitamínov, minerálnych látok a ďalších biologicky aktívnych látok
- menej tuku: okremí obmedzenia príjmu tukov treba dbať na správnu nutričnú kvalitu tukov v strave
- menej sacharidov: primeraný denný príjem cukrov (glukóza, fruktóza, sacharóza) je maximálne 10 % celkového denného energetického príjmu z potravy
- menej soli: príjem kuchynskej soli by nemal byť vyšší ako 5-6 g
- viac vlákniny: denne sa odporúča prijať 25 - 40 g vlákniny
- žiaden alkohol: alkohol je hepatotoxická látka
5 základných potravinových skupín
Každá skupina poskytuje iné kombinácie bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov. Medzi 5 základných potravinových skupín patria:
1. skupina: škrobové prílohy
- Chlieb
- Pečivo
- Cestoviny
- Cereálie (vločky, otruby)
- Ryža
- Zemiaky
Tieto potraviny sa majú konzumovať v priebehu dňa najčastejšie. Počet porcií: 6-11 denne. Celkový počet porcií závisí od celkového denného energetického príjmu. Pacienti s nadhmotnosťou a obezitou, ktorí trpia na nealkoholovú tukovú chorobu pečene budú mať nižší počet škrobových príloh ako pacienti, ktorí obezitou netrpia.
2. skupina: ovocie a zelenina
počet porcií: 5 denne.
Zeleninu možno konzumovať o niečo častejšie: 3-5 porcií denne. Ovocie o 1 porciu menej: 2-4 porcie denne. Uprednostniť treba konzumáciu čerstvého ovocia a zeleniny pred tepelne upraveným alebo akokoľvek spracovaným.
3. skupina: Potraviny bohaté na bielkoviny a vápnik.
- Mlieko
- Mliečne výrobky
Počet porcií: 2-3 denne.
Pri chorobách pečene sú vhodné na konzumáciu nízkotučné mliečne potraviny (cottage, stredne a nízkotučný tvaroh, mozzarella light, ricotta, nízkotučné kyslomliečne nápoje, jogurty).
4. skupina: Potraviny bohaté na bielkoviny.
- Mäso
- Hydina
- Ryby
- Strukoviny
- Vajcia
- Tofu
Počet porcií: 2-3 denne.
Každý deň treba z tejto skupiny skonzumovať aspoň dve primerane veľké porcie. Je vhodné striedanie zdrojov bielkovín a pre väčšinu ľudí platí, že by väčší dôraz mali klásť na rastlinné potraviny (strukoviny), ryby a hydinu ako na červené mäso.Tepelná úprava: klasické varenie, varenie v pare, dusenie, diétne pečenie (s pridaním menšieho množstva tuku).
5. skupina: tuky, vysoko kalorické sladké a slané dezerty, soľ
- Koláče
- Jemné pečivo
- Čokoláda
- Pralinky
- Zemiakové lupienky
- Vyprážané potraviny
- Tuky na natieranie
- Oleje
Tieto potraviny treba konzumovať iba príležitostne a v striedmych množstvách.
Tuky majú pokryť 25-30 % celkového denného energetického príjmu.
Vhodné sú rastlinné oleje, orechy a semená rastlín. Môžu sa konzumovať aj denne, ale vždy v striedmych množstvách. Maslo a margaríny sa môžu konzumovať príležitostne a v striedmych množstvách. Medzi zdravotne závadné a nevhodné patria priemyselne stužované tuky s vysokým obsahom trans-mastných kyselín.
Kuchynská soľ - maximálny denný príjem 6 g.
Návod na rýchle hodnotenie potravín podľa obsahu vybraných živín v 100 g potraviny.
Obsah živín na 100 g potraviny |
VYSOKÝ OBSAH Jedzte málo a zriedkavo |
STREDNÝ OBSAH Väčšinou OK |
NÍZKY OBSAH Najzdravší variant |
Cukry |
> 15 g |
5-15 g |
≤ 5 g
|
Tuky |
> 20 g |
3-20 g |
≤ 3 g |
Nasýtené mastné kyseliny |
> 5 g |
1,5-5 g |
≤ 1,5 g |
Soľ |
> 1,5 g |
0,3- 1,5 g |
≤ 0,3 g |
Tip: Používajte túto tabuľku pri nákupe potravín. Vyberiete si vždy ten zdravší variant. Tabuľku si môžete odfotiť alebo vytlačiť. Stane sa tak vašou každodennou pomôckou.
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj: Minárik P., Rác M., Blaho E.: Diéta pri ochorenia pečene, str. 104 - 113.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.