RAŇAJKY:
Bryndzová nátierka 10 porcií á 50 g (1 porcia obsahuje 0 SJ)
- 200 g bryndze
- 100 g nízkotučného jogurtu
- 2 PL vody
- 1 mladá cibuľka
- 1 mrkva
- soľ, citrónová šťava, čierne korenie, petržlenová vňať
Postup: Bryndzu, jogurt a vodu dáme do misky a ponorným mixérom rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, nastrúhanú mrkvu a zmiešame. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou podľa chuti. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s celozrnným chlebom.
Omeleta so zeleninou 4 porcie á 150 g (1 porcia obsahuje 0 SJ)
- 4 vajcia
- 3 PL vody
- 2 PL parmezánu
- 6 cherry paradajok
- 6 šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena, soľ, oregano
Paradajky nakrájame na štvrtiny, šampiňóny na kolieska. Na oleji orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme paradajky, šampiňóny a dochutíme soľou a oreganom. Krátko podusíme a odložíme z plameňa. Vajíčka rozšľaháme v miske s vodou a troškou soli. Polovicu vylejeme na panvicu a opekáme 2 minúty z jednej strany. Keď je stred už skoro hotový, na jednu stranu poukladáme zeleninovú zmes, zakryjeme druhou stranou omelety a posypeme nastrúhaným parmezánom. Opečieme ešte cca 1 minútu. Podávame s čerstvou listovou zeleninou.
Slivková kaša 2 porcie á 260g (1 porcia obsahuje 5 SJ)
- 250 ml vody
- 100 g ovsených vločiek
- 3 PL mletého maku
- 4 čerstvé slivky
- 2 vaječné bielky
- 1 ČL jačmenného sladu
V hrnci zmiešame vodu, slad a vaječný bielok. Za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme ovsené vločky, mak a slivky nakrájané na kúsky. Miešame do zhustnutia, kým vločky nezmäknú a vznikne hustá kaša. Na tanieri môžeme dozdobiť slivkami alebo makom.
POLIEVKY:
Brokolicovo-karfiolová polievka 4 porcie á 250 ml (1 porcia obsahuje 1 SJ)
- ½ hlávky brokolice
- ½ hlávky karfiolu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena
- petržlenová vňať, vegeta bez glutamátu, soľ, majorán
Brokolicu a karfiol umyjeme, rozdelíme na menšie ružičky. V hrnci na rozohriatom oleji krátko osmažíme roztlačený cesnak. Pridáme zeleninu a orestujeme. Zalejeme vodou tesne nad zeleninou a pridáme koreniny. Varíme cca 5-10 minút. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Hovädzí boršč 6 porcií á 250 ml (1 porcia obsahuje 2 SJ)
- 250 g hovädzieho mäsa
- 500 g červenej kapusty
- 1 červená cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 2 menšie cvikly
- 200 g lúpaných paradajok
- 2 PL olivového alebo repkového oleja
- soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, bobkový list, tymian
Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu na kolieska. Cviklu a zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nasekáme na drobno. Mäso nakrájame na kocky. V hrnci na oleji osmažíme cibuľu, mrkvu a mäso. Opečieme, pridáme koreniny, kapustu a premiešame. Podlejeme vodou, pridáme cviklu, paradajky a zemiaky. Zalejeme vodou a varíme pod pokrievkou cca 2 hodiny alebo kým mäso nie je mäkké.
Hrášková polievka s mätou 4 porcie á 250 ml (1 porcia obsahuje 2 SJ)
- 500 g vylúpaného mladého hrášku
- 10 lístkov mäty
- 2 jarné cibuľky
- 1 strúčik cesnaku
- 80 g ricotty
- 2 PL olivového alebo repkového oleja
- soľ, mletá rasca, citrónová šťava
Na oleji orestujeme cibuľku a cesnak, pridáme hrášok rascu a premiešame. Podlejeme vodou a varíme 10-15 minút. Z polievky odoberieme približne 3 naberačky a dáme do misky. Pridáme umytú mätu a rozmixujeme na hladký krém. Vrátime späť do hrnca a krátko povaríme. Podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s 2 lyžicami ricotty.
HLAVNÉ JEDLO:
Králičí perkelt 4 porcie á 250 g (1 porcia obsahuje 1 SJ)
- 4 králičie stehná
- 2 mrkvy
- 1 petržlen alebo paštrnák
- 250 g lúpaných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového alebo repkového oleja
- soľ, čerstvá alebo sušená bazalka, citrónová šťava
Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme olivový olej. Orestujeme na ňom zeleninu, pridáme paradajky a cesnak pokrájaný na plátky. Mäso umyjeme a položíme na zeleninu, zalejeme vodou, aby bolo mäso zakryté a varíme do mäkka cca 1 hodinu. Mäkké mäso vyberieme, pridáme bazalku a rozmixujeme na hladký krém. Podľa potreby dolejeme vodou. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Podávame s celozrnnými haluškami.
Tuniakové fašírky 4 porcie á 150 g (1 porcia obsahuje 4 SJ)
- 500 g tuniaka vo vlastnej šťave
- 150 g jemných ovsených vločiek
- 4 PL bieleho jogurtu
- 2 vajcia
- 2 červené cibule
- cesnak, soľ, mletý koriander, podrvené horčičné semienka
V miske zmiešame tuniaka bez šťavy, vajce, jogurt, ovsené vločky, pokrájanú cibuľu, rozpučený cesnak a koreniny. Ak bude zmes riadka, pridáme vločky. Zo zmesi tvoríme menšie placky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ºC približne 40 minút. Po 20 minútach môžeme otočiť. Podávame so zemiakovo hráškovým alebo tekvicovým pyré.
Cestoviny s bazalkovým tofu 3 porcie á 200 g (1 porcia obsahuje 4 SJ)
- 120 g celozrnných cestovín
- 1 bazalkové tofu
- 1 strúčik cesnaku
- 250 g brokolice
- 8 sušených paradajok
- 4 PL bazalkového pesta
- 30 g mandlí
- 25 ml olivového oleja
Brokolicu nakrájame na menšie kúsky, tofu na kocky. Cesnak nasekáme najemno. Na panvicu dáme olivový olej a opražíme cesnak. Pridáme brokolicu a opekáme asi 5 minút. Pridáme tofu a sušené paradajky. Opekáme niekoľko minút, dochutíme soľou a korením a pred koncom opekania pridáme nasekané mandle. Cestoviny uvaríme a zmiešame s bazalkovým pestom. Primiešame tofu s brokolicou a podávame.
DEZERTY:
Domáca zmrzlina 8 porcií á 60 g (1 porcia obsahuje 1 SJ)
- 2 banány
- 200 g ovocia (jahody, čučoriedky, maliny)
Banány ošúpeme, nakrájame na tenké kolieska, dáme do vrecka vhodného do mrazničky a dáme zamraziť. Vybrané ovocie umyjeme a tiež zamrazíme alebo použijeme mrazené ovocie. Na druhý deň vyberieme, banány dáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú kašu. Pridáme ovocie a tiež rozmixujeme. Zmes môžeme dať ešte na 10 minút do mrazničky alebo rovno podávame.
Tvarohová roláda s čučoriedkami 10 porcií á 100 g (1 porcia obsahuje 1 SJ)
- Cesto:
- 5 vajec
- 50 ml jačmenného sladu
- 2 PL kakaa so zníženým obsahom tuku
- Plnka:
- 250 odtučneného tvarohu
- 1 banán
- 200 g čučoriedok
Slad vymiešame so žĺtkami. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do neho žĺtkovú penu. Potom postupne a jemne primiešame kakao. Cesto vylejeme na plech vyloženým papierom na pečenie. Rovnomerne ho rozotrieme na tvar obdĺžnika. Pečieme na 180 ºC približne 10 minút. Po upečení cesto spolu s papierom na pečenie zrolujeme pomocou vlhkej utierky do tvaru rolády a takto necháme vychladnúť. Vychladnuté cesto odlepíme od papiera. Medzitým pripravíme plnku: tvaroh vymiešame s banánom a polovicou rozmixovaných čučoriedok. Potom zľahka primiešame zvyšné čučoriedky. Cesto rozprestrieme a do polovice potrieme plnkou. Znova opatrne zrolujeme. Necháme aspoň 2 hodiny odpočívať v chladničke.
Tekvicové šúľance s makom 10 porcií á 90 g (1 porcia obsahuje 4 SJ)
- 1 kg tekvice goliáš alebo hokkaido
- 500 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 vajce
- 120 g mletého maku
- 2 PL slivkového lekváru bez cukru
- 1 PL prepusteného masla
- soľ, mletý muškátový orech, mletá škorica, mletý kardamon
Tekvicu očistíme, vydlabeme vnútro a ošúpeme. Pokrájame na väčšie kúsky, pokvapkáme tukom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ºC približne 45 minút. Po upečení rozmixujeme na pyré. Odvážime 300 g a dáme do misky. Pridáme vajce, koreniny, soľ a postupne pridávame múku, kým nevznikne hustejšie cesto, ktoré sa nelepí. Cesto rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme na valčeky a odkrajujeme 2 cm dlhé kúsky, ktoré vyvaľkáme na šúľance. Tie potom uvaríme v slanej vode, kým nevyplávajú na povrch. V menšej miske zmiešame mak so slivkovým lekvárom. Rozriedime troškou vody, aby mala zmes vhodnú konzistenciu. Uvarené šúľance zmiešame s makovou zmesou a podávame.
Dobrú chuť
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj:
https://www.dovera.sk/lepsizivotscukrovkou/zivot-s-cukrovkou/dia-strava
Diéta pre diabetikov s.113-148, Barbora Zoboková, Eva Blaho, Peter Minárik.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.