Čo jesť, keď mám cukrovku?

Cukrovka každým rokom naberá na sile. Ide o ochorenie, ktoré si človek navodí sám v priebehu života predovšetkým z dôvodu zlého životného štýlu. Správne nastavená diéta je pre diabetikov mimoriadne dôležitá. 

Čo jesť, keď mám cukrovku?

Liečba cukrovky má 3 základné body:

  1. diéta a výživa
  2. pohyb a telesná aktivita
  3. farmakologická liečba (perorálne antidiabetiká, inzulín)

Diétne opatrenia a stravovanie patria k základu úspešnej liečby cukrovky (1. a 2. typu). Pri stravovaní diabetika je dôležité naučiť sa ovládať - Čo má jesť? Koľko má jesť?Kedy má jesť?

Rozumné stravovanie vám má pomôcť:

  • udržiavať ideálnu hladinu cukru v krvi a zamedziť nadmerným výkyvom hladiny glykémie po jedle alebo po fyzickej aktivite,
  • znížiť nadmernú telesnú hmotnosť - ak trpíte nadváhou,,
  • znížiť riziko neskorých komplikácii cukrovky a ďalších závažných chronických chorôb napr. ischemické choroby srdca a ciev.

Čo jesť?

Základom je naučiť sa počítať sacharidové jednotky (SJ) a podľa nich si vyskladať jedálniček. Do sacharidových jednotiek si musíte započítať celkový obsah skonzumovaných sacharidov, nielen cukrov. Príjem 1 SJ (10 g sacharidov) zvýši hladinu glukózy v krvi o 2 mmol/l. Veľmi jednoduchá pomôcka na vytvorenie zdravého taniera je metóda správne "deleného“ taniera:

  • 50 % taniera má zabrať zelenina prípadne zelenina s ovocím (v tom prípade množstvo zeleniny musí prevážiť nad množstvom ovocia). Zelenina 3 - 5 porcií denne, ovocie 2-4 porcií denne.
  • 25 % taniera zaberá chudé mäso a ostatné zdroje bielkovín. Mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, mäso, hydina a ryby 2-3 porcie denne.
  • Zvyšných 25 % taniera zaberajú škrobové potraviny (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža - celozrnné druhy, zemiaky, kukurica, obilné vločky a otruby) 6-11 porcií denne.

Kedy a koľko jesť?

Koľko SJ môžete prijať za deň  závisí od typu liečby a aktuálneho zdravotného stavu, rovnako aj počet jedál počas dňa. Všeobecne sa dá povedať, že diabetik 1. typu bez námahy môže prijať cca 24 SJ za deň, teda 6 ráno, 3 na desiatu, 6 na obed, 3 na olovrant a 6 na večeru. U diabetika 2. typu s nadváhou je aj 18 SJ veľa. Denný sacharidový príjem preto individuálne určí lekár. Príklady správneho jedálnička pre diabetika si môžete prečítať v nasledujúcom článku: Jedálniček pre diabetikov.

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj:

https://www.dovera.sk/lepsizivotscukrovkou/zivot-s-cukrovkou/dia-strava

Diéta pre diabetikov s.113-148, Barbora Zoboková, Eva Blaho, Peter Minárik.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Jedálniček pre diabetikov

Jedálniček pre diabetikov

Cukrovka je civilizačné ochorenie, ktoré v dnešnej dobe postihuje stále viac a viac populácie.  Liečba cukrovky  je veľmi dôležitá a zahŕňa aj...

Ako si správne aplikovať inzulín?

Ako si správne aplikovať inzulín?

Mnohí pacienti majú obavy, či liečbu zvládnu alebo či ich aplikácia inzulínu nebude obmedzovať v bežnom živote. Liečba inzulínom síce znamená zásah...

Ako upraviť dávku inzulínu?

Ako upraviť dávku inzulínu?

Liečba inzulínom  je pre niektorých diabetikov nevyhnutná a život zachraňujúca. Hladiny cukru však môžu z rôznych dôvodov kolísať aj v rámci dňa, a...