Zmenu dávky inzulínu musíte robiť veľmi citlivo a neexistujú všeobecné 100 % postupy z dôvodov:
- Citlivosť na inzulín je odlišná medzi rôznymi pacientami.
- Citlivosť na inzulín je odlišná u toho istého pacienta za rôznych okolností (stres, choroba).
- Citlivosť na inzulín je odlišná u toho istého pacienta v rámci dňa.
Kedy je potrebné upraviť dávky inzulínu?
- Pri prejavoch hyperglykémie alebo hypoglykémie.
- Pri zmenách pravidelného režimu – cestovanie, neobvyklá strava.
- Pri neobvyklej fyzickej záťaži.
- Pri akútnych chorobách spojených s hnačkou, zvracaním alebo horúčkou.
Akým spôsobom sa mení dávkovanie inzulínu?
Všeobecne platia tieto pravidlá pri zmene dávky inzulínu:
- 1 IU inzulínu zníži glykémiu o cca 1,5 – 3 mmol/l.
- Na 10g sacharidov v potrave treba aplikovať cca 1 IU inzulínu.
- Upravujú sa najmä dávky veľmi rýchlo a rýchlo pôsobiaceho inzulínu v rozmedzí 1 – 4 IU (max. 8 IU) v závislosti na glykémii a citlivosti na inzulín.
- Pri jednorazovej korekcii dávky inzulínu podľa nameranej glykémie sa mení aktuálna dávka inzulínu.
- Pri opakovaných výkyvoch glykémie sa musí meniť aj predchádzajúca dávky inzulínu, ktorá ovplyvňuje nameranú glykémiu (pri opakovanej rannej hyperglykémii meníme dávku večerného inzulínu).
Ako postupovať pri jednorazovej korekcii dávky inzulínu uvádzame orientačne v tabuľke:
Glykémia |
Doporučená úprava dávky inzulínu a ďalšie opatrenia |
Pod 3 mmol/l |
|
3 – 4 mmol/l |
Znížte dávku inzulínu o 1 – 2 IU a aplikujte tesne pred jedlom alebo po ňom |
4 – 7 mmol/l |
Nič nemeňte, glykémiu máte pod kontrolou! |
8 – 11mmol/l |
Zvýšte dávku inzulínu o 1 – 2 IU a aplikujte v obvyklú dobu pred jedlom |
11 – 15 mmol/l |
Zvýšte dávku inzulínu o 2 – 3 IU a odložte jedlo o 15 – 30 min, tzn. a) po aplikácii veľmi rýchlo pôsobiaceho inzulínu sa najedzte za 30 – 45 min b) po aplikácii rýchlo pôsobiaceho inzulínu sa najedzte za 45 – 60 min |
15 – 22 mmol/l |
Zvýšte dávku inzulínu o 4 – 5 IU a za 45 – 60 min spravte kontrolné meranie glykémie. Ak glykémia poklesla pod 15 mmol/l, najedzte sa. Ak je glykémia stále nad 15 mmol/l aplikujte ďalšie 2 – 4 IU inzulínu a zopakujte celý postup. Zároveň skontrolujte moč na prítomnosť acetónu. V prípade neúspechu zníženia glykémie kontaktujte lekára. |
Nad 22 mmol/l |
Ihneď skontrolujte moč na prítomnosť acetónu a v prípade vyššej pozitivity alebo príznakoch hyperglykémie kontaktujte lekára. Ak acetón v moči nie je významne prítomný a nemáte prejavy hyperglykémie, zvýšte dávku inzulínu o 4 – 6 IU a za 45 – 60 min spravte kontrolné meranie glykémie. Ak glykémia poklesla pod 15 mmol/l, najedzte sa. Ak je glykémia stále nad 15 mmol/l aplikujte ďalšie 2 – 4 IU inzulínu a zopakujte celý postup. Zároveň skontrolujte moč na prítomnosť acetónu. V prípade neúspechu zníženia glykémie kontaktujte lekára. Pite dostatok nesladených tekutín. |
Pri opakovane nameraných nevyhovujúcich hladinách glukózy v krvi sa musí pátrať po príčine tohto stavu. Môže ísť napr. o:
- Zmenu stravovacích návykov
- Zmenu fyzickej aktivity
- Nežiaduci účinok liekov
- Dlhodobá stresová situácia
- Rozvoj doteraz nediagnostikovaných chorôb
Pri úprave dávky inzulínu musíte byť opatrný a brať do úvahy aj ďalšie faktory (strava, fyzická aktivita, pitný režim). Inzulínom sa totiž môžete ľahko predávkovať a spôsobiť si hypoglykémiu až kómu. Na druhej strane hyperglykémie sú taktiež nebezpečné, lebo trvalo poškodzujú organizmus a tiež môžu viesť až ku kóme.
Úspechom je teda dobre kompenzovaný diabetes, kontrolovaná glykémia a tým dobre liečený diabetik.
PharmDr. Tomáš Srnka
Zdroj:
https://diabetik.sk/vsetko-o-diabetes-mellitus/zakladne-informacie-o-diabetes-mellitus-cukrovke
https://www.dovera.sk/lepsizivotscukrovkou/zivot-s-cukrovkou/o-cukrovke
https://www.servier.sk/content/cukrovka-diabetes
https://www.union.sk/cukrovka-ake-su-jej-priznaky-a-ako-ju-liecit/
Compendium – léčívá používaná v podmínkach ČR, 5. vydanie, str. 567-592
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.