Možno si poviete – veď žijem celkom zdravo, nepijem každý deň alkohol a nejem tonu liekov. Na stave pečene sa okrem konzumácie alkoholu a užívania liekov podpisuje aj nezdravá strava a nezdravý spôsob života, či znečistené životné prostredie.
Najčastejším varovným signálom, že máte problém s pečeňou je únava, ktorá sa objaví náhle alebo prichádza postupne a trvá dlhodobo. V prvom rade je dobré vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyhnite sa vyprážaným jedlám, rýchlemu občerstveniu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Alkohol konzumujte len pri výnimočných príležitostiach a radšej si dajte čistú vodu alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny. Najdôležitejšia je vyvážená a pestrá strava – zelenina a ovocie, strukoviny, zdravé tuky, vláknina a mnoho ďalších.
Pestrec mariánsky
Pestrec mariánsky je balzam na pečeň. Podporuje zdravie pečene, prispieva k detoxikácii pečene, podporuje trávenie a čistí telo. Nositeľom účinku je zmes látok zo semien pestreca – silymarín. V ľudovom liečiteľstve patrí pestrec už stovky rokov k najúčinnejším prostriedkom na podporu pečene a aj súčasná medicína používa silymarín na podpornú liečbu pečeňových ochorení.
Cesnak
Aj malé množstvo tohto bieleho štipľavého “zázraku” dokáže aktivovať pečeňové enzýmy. Cesnak je silný antioxidant, obsahuje veľké množstvo alicínu a selénu, prírodných látok, ktoré podporujú normálnu funkciu pečene.
Kurkuma
Kurkuma je vďaka obsahovým látkam vhodná na podporu normálnej funkcie pečene. Pôsobí mierne protizápalovo a priaznivo vplýva na pečeňové lipidy. očiste pečene pomocou enzýmov, ktoré aktívne vyplavujú karcinogény prijaté v strave. Kurkumín obsiahnutý v kurkume je výborný antioxidant.Odporúčanie: skúste pridávať kurkumu do šalátov, aj varených pokrmov, napr. ju pridajte do vody pri varení ryže alebo cestovín.
Ďalšie odporúčané a vhodné potraviny :
- Zelenina: červená repa, kvasená kyslá kapusta, uhorky, pór, reďkovka, mrkva, šalát, listy cesnaku medvedieho, brokolica, cibuľa, zázvor, chren, cesnak, artičoky
- Ovocie: jablká, kiwi, citróny, grepy
- Obilniny: otruby, ovsené vločky, ražné cestoviny, pohanka, ryža
- Bielkoviny: strukoviny, tofu, nízkotučné jogurty, tvaroh, ryby, hydinové mäso
- Byliny: pestrec mariánsky, zelený čaj, myší chvost, ľubovník bodkovaný, púpava, palina obyčajná
- Iné: olivový olej, morské riasy, orechy
Potraviny, ktoré by ste mali obmedziť :
- alkohol
- rafinované cukry
- biele pečivo – všetky kyselinotvorné potraviny
- červené mäso
- tuky, margaríny, údeniny
- čierny čaj
RNDr. Zuzana Trajteľová
Zdroj: Minárik P., Rác M., Blaho E.: Diéta pri ochorenia pečene, str. 204 - 205.
Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.