Ako si chrániť pečeň?

Pečeň je „čističkou“ nášho tela – zbavuje ho toxínov, odpadových látok a podieľa sa na metabolizme rôznych látok. Ani vy ste sa však nikdy nezamýšlali nad tým, že by ste možno mohli spraviť niečo pre zdravie tohto veľmi dôležitého orgánu?

Ako si chrániť pečeň?

Možno si poviete – veď žijem celkom zdravo, nepijem každý deň alkohol a nejem tonu liekov. Na stave pečene sa okrem konzumácie alkoholu a užívania liekov podpisuje aj nezdravá strava a nezdravý spôsob života, či znečistené životné prostredie.

Najčastejším varovným signálom, že máte problém s pečeňou je únava, ktorá sa objaví náhle alebo prichádza postupne a trvá dlhodobo. V prvom rade je dobré vyhýbať sa potravinám s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyhnite sa vyprážaným jedlám, rýchlemu občerstveniu a nedostatočne tepelne upraveným potravinám. Alkohol konzumujte len pri výnimočných príležitostiach a radšej si dajte čistú vodu alebo čerstvú šťavu z ovocia a zeleniny. Najdôležitejšia je vyvážená a pestrá strava – zelenina a ovocie, strukoviny, zdravé tuky, vláknina a mnoho ďalších.

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je balzam na pečeň. Podporuje zdravie pečene, prispieva k detoxikácii pečene, podporuje trávenie a čistí telo. Nositeľom účinku je zmes látok zo semien pestreca – silymarín. V ľudovom liečiteľstve patrí pestrec už stovky rokov k najúčinnejším prostriedkom na podporu pečene a aj súčasná medicína používa silymarín na podpornú liečbu pečeňových ochorení.

Cesnak

Aj malé množstvo tohto bieleho štipľavého “zázraku” dokáže aktivovať pečeňové enzýmy. Cesnak je silný antioxidant, obsahuje veľké množstvo alicínu a selénu, prírodných látok, ktoré podporujú normálnu funkciu pečene.

Kurkuma

Kurkuma je vďaka obsahovým látkam vhodná na podporu normálnej funkcie pečene. Pôsobí mierne protizápalovo a priaznivo vplýva na pečeňové lipidy. očiste pečene pomocou enzýmov, ktoré aktívne vyplavujú karcinogény prijaté v strave. Kurkumín obsiahnutý v kurkume je výborný antioxidant.Odporúčanie: skúste pridávať kurkumu do šalátov, aj varených pokrmov, napr. ju pridajte do vody pri varení ryže alebo cestovín.

Ďalšie odporúčané a vhodné potraviny :

  • Zelenina: červená repa, kvasená kyslá kapusta, uhorky, pór, reďkovka, mrkva, šalát, listy cesnaku medvedieho, brokolica, cibuľa, zázvor, chren, cesnak, artičoky
  • Ovocie: jablká, kiwi, citróny, grepy
  • Obilniny: otruby, ovsené vločky, ražné cestoviny, pohanka, ryža
  • Bielkoviny: strukoviny, tofu, nízkotučné jogurty, tvaroh, ryby, hydinové mäso
  • Byliny: pestrec mariánsky, zelený čaj, myší chvost, ľubovník bodkovaný, púpava, palina obyčajná
  • Iné: olivový olej, morské riasy, orechy

Potraviny, ktoré by ste mali obmedziť :

  • alkohol
  • rafinované cukry
  • biele pečivo – všetky kyselinotvorné potraviny
  • červené mäso
  • tuky, margaríny, údeniny
  • čierny čaj

RNDr. Zuzana Trajteľová

Zdroj: Minárik P., Rác M., Blaho E.: Diéta pri ochorenia pečene, str. 204 - 205.

Upozornenie: Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Pečeň - prečo je taká dôležitá?

Pečeň - prečo je taká dôležitá?

Pečeň predstavuje hlavný metabolický orgán tela. Je najväčšou žľazou v tele s hnedočervenou farbou a hladkým povrchom. Nachádza sa v brušnej...

Pečeňové testy

Pečeňové testy

Pečeňové testy sa vykonajú pri preventívnych prehliadkach a sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Hodnoty pečeňových enzýmov informujú...

Hepatitída - žltačka

Hepatitída - žltačka

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene spôsobujúce poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. Podľa vyvolávajúcej príčiny existuje niekoľko...

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene

Cirhóza pečene je chronický stav, ktorý vzniká následkom dlhodobého poškodenia pečene. K rozvoju cirhózy dochádza v dôsledku fibrózy, t. j....