Výživa v chorobe?

Hippokratov výrok „Tvoja výživa bude tvojim liekom“ je dávnou pravdou, ktorá je dnes potvrdená nespočetnými poznatkami z rôznych oblastí modernej medicíny. 

Výživa v chorobe?

Dôležitosť výživy v chorobe netreba nikdy podceňovať, pretože sa podieľa veľkou mierou na celkovom efekte liečby a stave pacienta.

Čo sa deje v tele chorého človeka a  prečo nám nechutí jesť počas choroby?

Organizmus je veľmi dobre vybavený na rozpoznávanie problémov, ktoré ho trápia a pri identifikácii sa s nimi snaží bojovať. Keďže boj s chorobou je vyčerpávajúci (tvorba imunitných buniek, protilátok, horúčka), snaží sa telo obmedziť ostatné menej dôležité procesy a všetky sily vrhnúť na boj s chorobou. Keďže trávenie je energeticky náročný proces (trvorba enzýmov, energetických zásob), telo sa snaží obmedziť príjem potravy, aby sa zbytočne nevyčerpávalo. Samozrejme organizmus predpokladá, že tento stav bude krátkodobý (niekoľko hodín až dní) a netuší, že dlhodobým nechutenstvom sa pripravuje o dôležité živiny a energiu. V dôsledku nechutenstva v tele klesajú dostupné energetické zásoby a telo siaha po svalovej a tukovej hmote, čím dochádza ku chudnutiu a slabnutiu, čo ďalej zhoršuje celkový stav.

 

Čo hrozí pri podvýžive (malnutrícii)?

Okrem zníženia hmotnosti dochádza k úbytku svalovej hmoty, čo pacienta oslabuje až pripúta na lôžko, zhoršuje dýchanie a srdcovú činnosť. Môže dôjsť k zníženej tvorbe protilátok a zvýšeniu rizika závažnej infekcie, zhoršenému transportu liekov v krvi, pomalšiemu hojeniu rán.

 

Nedá sa, napr. rast nádoru, obmedziť znížením príjmu stravy – vyhladovať ho?

Táto predstava je veľmi mylná a naopak znížený príjem stravy radikálne zhoršuje stav pacienta, úspešnosť a toleranciu liečby ako aj celkový liečebný efekt. Pacienti s nádorovým ochorením by mali prijímať vyváženú stravu v dostatočnom množstve, čím sa zlepšuje ich celkový stav.

V lekárňach sú dostupné rôzne dietetické potraviny (tzv. enterálna výživa) so štandardizovaným obsahom energie a výživných zložiek. Prípravky sú väčšinou tekuté a v malom objeme poskytujú dostatok energie a výživy. Preto sú vhodným doplnkom liečby chorých pacientov alebo alternatívou k strave, ak nemôže byť pacientom prijímaná. Dôležité je, že sa musia prijímať formou sippingu (usŕkania) aj dlhší čas, aby sa využili čo najefektívnejšie a mali minimum vedľajších účinkov (hnačky, plynatosť)

 

Prehľad niektorých prípravkov enterálnej výživy:

 

Názov

Typ výživy

Použitie

Nutridrink

základná

Kedykoľvek pri úbytku hmotnosti

Nutridrink multifibre

S vlákninou

Pri zápche, zníženej funkcii tráviaceho traktu

Nutridrink yoghurt

Základná

Pri suchosti v ústach, neznášanlivosť sladkej chuti

Nutridrink Juice

základná

Neznášanlivosť laktózy, mlieka

Diasip

Bez cukru

U diabetikov

Forticare

imunomodulačná

U onkologických pacientov

 

 PharmDr. Tomáš Srnka

Článok nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom ohľadom Vášho zdravotného stavu ani príbalovú informáciu k lieku. Pred použitím lieku si vždy prečítajte príbalovú informáciu alebo sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ďalšie zaujímavé články

Život so sklerózou multiplex

Život so sklerózou multiplex

25. mája si pripomíname Medzinárodný deň sklerózy multiplex. O tom, čo je skleróza multiplex a ako ju liečiť ste si mohli prečítať v...

Žihľavka

Žihľavka

S týmto ochorením sa minimálne raz za život stretne skoro každý človek. Typické začervenanie, svrbenie a vyrážky. Príčiny vzniku sú rôzne a často...