NiQuitin Freshmint 4 mg liečivé žuvačky 100 ks

gum med (blis.PVC/PVDC/Al) 1x100 ks

Kód tovaru: 4351B

EAN: 8594060895697

38,05 € s DPH

Jednotková cena za ks0,38 €

Nakúpte ešte za 40,00 € a máte dopravu zadarmo (Cena dopravy je: 3,00 €)

O produkte

NiQuitin Freshmint liek sa používa na podporu odvykania od fajčenia.NiQuitin Freshmint potláča chuť na cigaretu a uľavuje od abstinenčných príznakov.

Detaily

Indikácie: Liek sa používa na podporu odvykania od fajčenia. Tento spôsob liečby sa nazýva náhradná liečba nikotínom.

  • Liek pomôže prestať fajčiť tak, že nahradí časť nikotínu, ktorý sa dostáva do tela z cigariet.
  • Nikotín zo žuvačiek zmierňuje niektoré nepríjemné príznaky, ktoré fajčiari môžu pociťovať, keď sa pokúšajú prestať fajčiť. Medzi takéto príznaky patrí pocit choroby alebo podráždenosti.
  • Nikotín môže taktiež zmierniť túžbu po cigarete a pomôže odolať nutkaniu fajčiť.

Používanie žuvačiek sa nespája so zdravotnými rizikami, ktoré vyplývajú z fajčenia tabaku, pretože neobsahujú decht, oxid uhoľnatý ani ďalšie toxíny obsiahnuté v cigaretovom dyme. Žuvačky s obsahom 4 mg sú vhodné pre fajčiarov, ktorí denne vyfajčia viac ako 20 cigariet.

Kontraindikácie: Precitlivenosť na liečivo alebo na ktorúkoľvek z pomocných látok. Deti do 12 rokov.

Tehotenstvo a dojčenie: Nie je vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. 

Dávkovanie: Úvodné dávkovanie sa má určiť individuálne na základe pacientovej závislosti od nikotínu. Jedna žuvačka sa má žuvať podľa pokynov vždy, keď sa objaví nutkanie fajčiť, aby sa udržiavala úplná abstinencia fajčenia. Každý deň sa má použiť dostatočný počet žuvačiek, zvyčajne 8 ‑ 12, najviac 15.
Dĺžka trvania liečby závisí od potrieb každého fajčiara. Uvedený počet liečivých žuvačiek sa zvyčajne používa 2 ‑ 3 mesiace, potom sa počet môže postupne znižovať.
Ukončenie liečby: keď sa denne používajú už len 1 ‑ 2 žuvačky.

Spôsob použitia

Žuvačky sa majú použiť vždy, keď sa objaví nutkanie fajčiť, a to nasledovným spôsobom: pomaly žuť, až kým sa nepocíti silná chuť (asi po 1 minúte), potom treba žuvanie prerušiť a žuvačku umiestniť medzi ďasno a líce. Keď chuť zoslabne, treba opäť niekoľkokrát požuť, až kým jej chuť nezosilnie, potom žuvanie prerušiť a žuvačku opäť umiestniť medzi ďasno a líce. Po 30 minútach takéhoto používania bude žuvačka vyžuvaná.

Používateľ nemá so žuvačkou v ústach jesť ani piť. Nápoje, ktoré znižujú pH v ústach, napr. káva, ovocné šťavy alebo nápoje sýtené oxidom uhličitým, môžu znižovať absorpciu nikotínu z ústnej dutiny. Treba sa vyhnúť pitiu týchto nápojov približne 15 minút pred použitím žuvačky.

Upozornenie: Uchovávajte na tmavom a suchom mieste pri teplote do 25°C, mimo dohľadu a dosahu detí! Dodržujte doporučené dávkovanie a terapeutický režim. Pred použitím si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa pribalenú k lieku. V prípade nejasností sa informujte u lekára alebo lekárnika. Nepoužitý liek vráťte do lekárni, pomôžete tak chrániť životné prostredie! Nepoužívajte po dátume exspirácie!

Vlastnosti

Účinná látka nikotín
Množstvo účinnej látky v 1 dávke lieku 4 mg
Lieková forma liečivá žuvačka
Koľko dní Vám vydrží balenie 10

Na stiahnutie

Napísať hodnotenie

Príloha č. 3 k notifikácii o zmene, ev. č.: 2016/03033-Z1B

Písomná informácia pre používateľa

NiQuitin Freshmint 2 mg liečivé žuvačky

NiQuitin Freshmint 4 mg liečivé žuvačky

Nikotín

Pozorne si prečítajte celú písomnú informáciu predtým, ako začnete používať tento liek, pretože obsahuje pre vás dôležité informácie.

Vždy používajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto informácii alebo ako vám povedal zdravotnícky pracovník.

- Túto písomnú informáciu si uschovajte. Možno bude potrebné, aby ste si ju znovu prečítali.

- Ak potrebujete ďalšie informácie alebo radu, obráťte sa na zdravotníckeho pracovníka napr. lekára, zdravotnú sestru, poradcu na odvykanie od fajčenia alebo na lekárnika.

- Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho zdravotníckeho pracovníka. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľa. Pozri časť 4.

- Ak nebudete schopný odvyknúť si od fajčenia do 9 mesiacov liečby NiQuitin Freshmint 2 mg liečivými žuvačkami alebo NiQuitin Freshmint 4 mg liečivými žuvačkami, musíte sa obrátiť na lekára.

- V celej písomnej informácii pre používateľa sa NiQuitin Freshmint 2 mg liečivé žuvačky a NiQuitin Freshmint 4 mg liečivé žuvačky uvádzajú pod skráteným názvom NiQuitin Freshmint.

V tejto písomnej informácii pre používateľa sa dozviete:

1. Čo je NiQuitin Freshmint a na čo sa používa

2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako použijete NiQuitin Freshmint

3. Ako používať NiQuitin Freshmint

4. Možné vedľajšie účinky

5. Ako uchovávať NiQuitin Freshmint

6. Obsah balenia a ďalšie informácie

1. Čo je NiQuitin Freshmint a na čo sa používa

NiQuitin Freshmintsa používa na podporu odvykania od fajčenia. Tento spôsob liečby sa nazýva náhradná liečba nikotínom alebo NLN.

Práve nikotín obsiahnutý v cigaretách u vás môže vyvolať fyzickú závislosť od cigariet.

· NiQuitin Freshmint vám pomôže prestať fajčiť tak, že nahradí časť nikotínu, ktorý sa vám dostáva do tela z cigariet.

· Nikotín zo žuvačiek NiQuitin Freshmint zmierňuje niektoré nepríjemné príznaky, ktoré fajčiari môžu pociťovať, keď sa pokúšajú prestať fajčiť. Medzi takéto príznaky patrí pocit choroby alebo podráždenosti.

· Nikotín môže taktiež zmierniť vašu túžbu po cigarete a pomôže vám odolať nutkaniu fajčiť.

Používanie žuvačiek NiQuitin Freshmint sa nespája so zdravotnými rizikami, ktoré vyplývajú z fajčenia tabaku, pretože neobsahujú decht, oxid uhoľnatý ani ďalšie toxíny obsiahnuté v cigaretovom dyme. Niektorí ľudia sa obávajú, že keď prestanú fajčiť, môžu sa namiesto toho stať závislými od nikotínových žuvačiek. Stáva sa to veľmi zriedkavo a ak by sa to predsa len stalo, je to menej škodlivé ako pokračovanie vo fajčení. Taktiež sa od žuvania dá ľahšie odvyknúť.

Šanca, že sa vám podarí odvyknúť si od fajčenia, sa zvýši, keď sa zúčastnite na podpornom programe. Tieto programy „stop fajčeniu“ pomáhajú fajčiarom zmeniť ich návyky. O programoch na odvykanie od fajčenia sa informujte, prosím, u svojho zdravotníckeho pracovníka alebo lekárnika.

Fajčenie neprináša žiadne zdravotné prínosy. Vždy je lepšie prestať fajčiť. Použitie náhradnej liečby nikotínom (ďalej len NLN), napríklad vo forme žuvačiek NiQuitin Freshmint, vám v tom môže pomôcť. Všeobecne platí, že akékoľvek možné vedľajšie účinky súvisiace s NLN sú oveľa menšie ako dobre známe riziká, ktorým by ste boli vystavení pri pokračovaní vo fajčení.

2. Čo potrebujete vedieť predtým, ako použijete NiQuitin Freshmint

Nepoužívajte NiQuitin Freshmint

· ak ste alergický na nikotín alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek tohto lieku(uvedených v časti 6).

· ak máte menej ako12 rokov.

Upozornenia a opatrenia

Predtým ako začnete používať NiQuitin Freshmint, obráťte sa na svojho zdravotníckeho pracovníka:

· ak ste nedávno prekonali srdcový záchvat alebo náhlu cievnu mozgovú príhodu, alebo ak trpíte závažnou poruchou srdcového rytmu, nestabilnou alebo zhoršujúcou sa anginou pectoris (bolesťou na hrudníku), vysokým krvným tlakom, ktorý sa nedarí kontrolovať liekmi, alebo nestabilnou angínou pectoris (pokojovou hrudníkovou angínou),pokúste sa skoncovať s fajčením bez použitia liekov NLN, pokiaľ vám lekár výslovne neodporučí ich použitie.

· ak máte cukrovku, je potrebné, aby ste si na začiatku liečby žuvačkami NiQuitin Freshmint kontrolovali hladiny cukru v krvi častejšie ako zvyčajne. Môžete potrebovať zmenu dávky inzulínu alebo liekov proti cukrovke.

· ak ste niekedy mali alergické reakcieprejavujúce sa opuchom pier, tváre a hrdla (angioedém) alebo svrbivou kožnou vyrážkou (žihľavka). Používanie NLN môže niekedy vyvolať takýto typ reakcie.

· ak nosíte zubnú protézu, pretože môžete mať ťažkosti so žuvaním.

· náhradná liečba nikotínom (NLN) nie je vhodná pre deti do 12 rokov. Nikotín pôsobí na deti silnejšie ako na dospelých. U detí by mohol zapríčiniť závažnú otravu, ktorá môže spôsobiť smrť.

Pri pokuse odvyknúť si od fajčenia nestriedajte žuvačky NiQuitin Freshmint s nikotínovými pastilkami.

Obráťte sa o pomoc a radu na zdravotníckeho pracovníka, ak máte:

· závažné alebo stredne závažné ochorenie pečene alebo závažné alebo stredne závažné ochorenie obličiek, pretože je u vás vyššia pravdepodobnosť výskytu vedľajších účinkov.

· neliečenú zvýšenú funkciu štítnej žľazy alebo feochromocytóm (nádor nadobličiek, ktorý môže ovplyvňovať krvný tlak) ‑ váš lekár by vás mal o týchto stavoch informovať ‑ pretože nikotín môže zhoršiť príznaky týchto ochorení.

· vred žalúdka alebo dvanástnika alebo zápal pažeráka(trubica spájajúca ústa so žalúdkom), pretože prehĺtanie nikotínu môže zhoršovať príznaky týchto ochorení. Nikotín môže taktiež spôsobiť vznik vriedkov v ústach. Ak u vás dôjde k zhoršeniu príznakov, poraďte sa so svojím lekárom. V takomto prípade môžete prejsť na používanie lieku NLN, ktorý sa užíva inak, ako napríklad nikotínové náplasti.

Deti (mladšie ako 12 rokov)

Správna dávka pre dospelých by u malých detí mohla spôsobiť závažnú otravu alebo smrť. Preto je nevyhnutné, aby ste NiQuitin Freshmint vždy uchovávali mimo dohľadu a dosahu detí.

Iné lieky a NiQuitin Freshmint

Informujte svojho lekára, ak teraz užívate, alebo ste v poslednom čase užívali, či práve budete užívať ďalšie lieky.

Keď prestanete fajčiť, môže to ovplyvniť účinok ďalších liekov, ktoré užívate. Ak máte ohľadom tohto nejaké otázky alebo obavy, poraďte sa so svojím zdravotníckym pracovníkom.

Je to zvlášť dôležité, ak užívate iné lieky, ktoré obsahujú:

- teofylín (na liečbu astmy)

- takrín (na Alzheimerovu chorobu)

- klozapín (na schizofréniu)

- ropinirol (na liečbu Parkinsonovej choroby)

NiQuitin Freshmint a jedlo a nápoje

Keď máte žuvačku NiQuitin Freshmint v ústach, nejedzte ani nepite.

Kyslé nápoje (napr. ovocná šťava, káva alebo nápoj sýtený oxidom uhličitým) ovplyvňujú vstrebávanie nikotínu v ústnej dutine. Aby sa zaistilo dosiahnutie čo najlepšieho účinku, vyhnite sa pitiu takýchto nápojov približne 15 minút pred použitím žuvačiek NiQuitin Freshmint.

Tehotenstvo, dojčenie a plodnosť

Ak ste tehotná alebo dojčíte, ak si myslíte, že ste tehotná alebo ak plánujete otehotnieť, poraďte sa so svojím zdravotníckym pracovníkom predtým, ako začnete používať tento liek.

Fajčenie počas tehotenstva prináša riziká pre dieťa. Medzi tieto riziká patria spomalený rast plodu, predčasný pôrod alebo narodenie mŕtveho plodu. Najlepší spôsob ako zlepšiť vaše zdravie aj zdravie vášho dieťaťa je prestať fajčiť. Čím skôr prestanete fajčiť, tým lepšie.

Ak ste tehotná, v ideálnom prípade, by ste mali prestať fajčiť bez použitia NLN. Ale ak ste sa o to pokúsili a nepodarilo sa vám to, lekár vám môže odporučiť NLN ako pomoc pri odvykaní od fajčenia. Je to pre vaše vyvíjajúce sa dieťa lepšie, ako keby ste pokračovali vo fajčení. Rozhodnutie použiť NLN treba urobiť v čo najskoršom štádiu vášho tehotenstva. Mali by ste sa snažiť používať NLN iba 2 ‑ 3 mesiace. Majte na pamäti, že najdôležitejšie je prestať fajčiť. Lieky typu žuvačiek môžu byť vhodnejšie ako nikotínové náplasti, pretože pri žuvačkách sa vám nikotín nedostáva do tela nepretržite. Náplasti však môžu byť vhodnejšie, ak trpíte napínaním na vracanie alebo vracaním.

Pri fajčení v období dojčeniaspôsobuje tabakový dym dojčatám a deťom ťažkosti s dýchaním a iné problémy. V ideálnom prípade by ste mali prestať fajčiť bez použitia NLN. Ale ak ste sa o to pokúsili a nepodarilo sa vám to, lekár vám môže odporučiť NLN. Ak potrebujete použiť NLN ako pomoc pri odvykaní od fajčenia, množstvo nikotínu, ktoré sa môže dostať do tela vášho dieťaťa je malé. Najlepšie je používať lieky NLN, ktoré sa užívajú v určitých časoch počas dňa (napríklad žuvačky alebo pastilky, ako náplasti). Taktiež je lepšie dojčiť tesne predtým, ako použijete tento liek, pretože takto sa do tela vášho dieťaťa dostane najmenšie množstvo nikotínu.

Vedenie vozidiel a obsluha strojov

Nie sú známe žiadne účinky žuvačiek NiQuitin Freshmint na schopnosť viesť vozidlá alebo obsluhovať stroje. Je však potrebné, aby ste zobrali do úvahy, že odvykanie od fajčenia môže spôsobovať zmeny správania, ktoré môžu ovplyvniť vašu schopnosť viesť vozidlá alebo obsluhovať stroje.

NiQuitin Freshmint obsahuje

· sodík. Tento liek obsahuje menej ako 1 mmol sodíka (23 mg) v jednej žuvačke, čo je v podstate zanedbateľné množstvo sodíka.

· sorbitol (E420). Ak vám lekár povedal, že neznášate niektoré cukry informujte o tom svojho lekára ešte pred použitím tohto lieku.

· butylhydroxytoluén (E321), ktorý môže vyvolať podráždenie slizníc.

3. Ako používať NiQuitin Freshmint

Vždy používajte tento liek presne tak, ako je to uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľa alebo ako vám povedal zdravotnícky pracovník. Ak si nie ste niečím istý, overte si to u svojho zdravotníckeho pracovníka.

Pri pokuse odvyknúť si od fajčenia s podporou žuvačiek NiQuitin Freshmint je dôležité, aby ste sa vynasnažili úplne prestať fajčiť. Ak však počas NLN predsa len vyfajčíte cigaretu, vo svojom pokuse odvyknúť si od fajčenia aj tak pokračujte. Ak je pre vás naďalej ťažké prestať fajčiť, môže pomôcť, keď sa o tom poradíte so svojím lekárom, zdravotnou sestrou alebo lekárnikom.

Žuvačky NiQuitin Freshmint 2 mg sú určené pre fajčiarov, ktorí denne vyfajčia menej ako 20 cigariet. Žuvačky NiQuitin Freshmint 4 mg sú určené pre fajčiarov, ktorí denne vyfajčia 20 alebo viac cigariet.

Nežujte žuvačku NiQuitin Freshmint ako bežnú žuvačku. Ak sa žuvačka NiQuitin Freshmint žuje príliš rýchlo a bez prestávok, nikotín sa uvoľňuje príliš rýchlo. To môže spôsobiť ťažkosti (napríklad pálenie záhy a štikútavku).

Keď chcete použiť NiQuitin Freshmint, odstráňte papier a vytlačte jednu žuvačku. Potom si vložte žuvačku do úst a žuvačku pomaly žujte, až kým nepocítite silnú chuť (asi po 1 minúte), potom žuvanie prerušte a žuvačku umiestnite medzi ďasno a líce. Keď chuť zoslabne, žuvačku opäť niekoľkokrát požujte, až kým jej chuť nezosilnie, potom žuvačku znovu umiestnite medzi ďasno a líce. Po 30 minútach takéhoto používania bude žuvačka vyžuvaná. Keď máte žuvačku v ústach, nejedzte ani nepite, pretože to môže znížiť vstrebávanie nikotínu. Nepoužívajte viac ako 15 žuvačiek denne. Ak by ste potrebovali používať NiQuitin Freshmint celkovo dlhšie ako 9 mesiacov, musíte sa o tom poradiť so zdravotníckym pracovníkom.

Žuvačky NiQuitin Freshmint sa môžu používať podľa nasledujúceho časového rozvrhu, ktorý je navrhnutý tak, aby ste postupne znižovali počet žuvačiek, ktoré používate.

Dospelí (vo veku 18 rokov a starší)

· Začnite s používaním 8 až 12 žuvačiek denne. Žuvačku žujte vždy, keď máte chuť na cigaretu.

· Takto používajte žuvačky najviac 3 mesiace, potom postupne znižujte počet žuvačiek, ktoré denne použijete (pozrite tabuľku uvedenú nižšie).

· Keď vám budú stačiť už len 1 až 2 žuvačky denne, pokúste sa prestať ich používať úplne.

Po odvyknutí od fajčenia sa môže stať, že niekedy pocítite náhlu túžbu po cigarete. Ak sa vám to stane, môžete znovu použiť túto žuvačku.

KROK č. 1
 

   

KROK č. 2
 

 

KROK č. 3

 

Úvodná fáza liečby

Fáza znižovania intenzity liečby

Podporná liečba

Žujte 1 žuvačku vždy, keď máte chuť na cigaretu. Používajte 8 ‑ 12 žuvačiek/denne najviac 3 mesiace.

Postupne znižujte počet žuvačiek až na 1 ‑ 2 žuvačky/denne.

Potom liečbu ukončite.

Žujte jednu žuvačku, ak pocítite náhlu túžbu po cigarete.

Použitie u detí a dospievajúcich

Dospievajúci (vo veku 12 ‑ 17 rokov vrátane)

Dospievajúci majú používať žuvačky NiQuitin Freshmint len na základe odporúčania lekára.

Neprekračujte uvedenú dávku. Počas používania žuvačiek NiQuitin Freshmint nefajčite, ani nepoužívajte iný liek obsahujúci nikotín. Pozorne dodržiavajte pokyny a nepoužívajte viac ako 15 žuvačiek v priebehu jedného dňa (24 hodín).

Deti mladšie ako 12 rokov

NiQuitin Freshmint nesmú používať deti mladšie ako 12 rokov.

Ak cítite nutkanie znovu začať fajčiť

Ak sa obávate, že možno znovu začnete fajčiť alebo ak zistíte, že je pre vás ťažké úplne prestať používať žuvačky, obráťte sa na svojho zdravotníckeho pracovníka. Ak predsa len znovu začnete fajčiť, lekár vám poradí, ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky pri ďalšej NLN.

Ak použijete viac žuvačiek NiQuitin Freshmint, ako máte

Ak použijete priveľa žuvačiek NiQuitin Freshmint, môže sa u vás objaviť napínanie na vracanie, závraty a celkový pocit choroby. Prestaňte používať žuvačky a bezodkladne sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom alebo choďte na lekársku pohotovosť. Ak je to možné, lekárovi ukážte balenie žuvačiek NiQuitin Freshmint alebo túto písomnú informáciu pre používateľa.

Žuvačky nie sú vhodné pre deti mladšie ako 12 rokov. Ak žuvačky použijú deti, môžu sa u nich prejaviť príznaky predávkovania nikotínom. Medzi ne patria bolesť hlavy, vracanie, bolesť žalúdka a hnačka. Ak nejaké žuvačky použilo alebo zjedlo dieťa, bezodkladne sa obráťte na lekára alebo choďte na najbližšiu lekársku pohotovosť, pretože to môže mať veľmi nebezpečné až smrteľné následky. Ak je to možné, lekárovi ukážte balenie žuvačiek NiQuitin Freshmint alebo túto písomnú informáciu pre používateľa.

Ak máte akékoľvek ďalšie otázky týkajúce sa použitia tohto lieku, opýtajte sa zdravotníckeho pracovníka.

4. Možné vedľajšie účinky

Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého. Zistilo sa, že ak sa NiQuitin Freshmint používa v odporúčaných dávkach, nespôsobuje žiadne závažné vedľajšie účinky.

Odvykanie od fajčenia samé o sebe môže spôsobovať príznaky, ako napríklad závraty, bolesť hlavy, poruchy spánku, kašeľ a príznaky podobné nachladnutiu. Príznaky, ako napríklad depresia, podráždenosť, úzkosť a nespavosť, môžu taktiež súvisieť s abstinenčnými príznakmi vyskytujúcimi sa pri odvykaní od fajčenia.

Prestaňte používať žuvačky NiQuitin Freshmint a bezodkladne vyhľadajte lekára, ak sa u vás vyskytne ktorýkoľvek z nasledujúcich príznakov alergických reakcií, ktoré môžu byť závažné:

Zriedkavé vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb)

· opuch tváre, jazyka alebo hrdla

· ťažkosti s prehĺtaním

· žihľavka a ťažkosti s dýchaním

· nepravidelný tlkot srdca

Ďalej sú uvedené ďalšie vedľajšie účinky ‑ sú usporiadané podľa pravdepodobnosti ich výskytu.

Časté vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb)

· napínanie na vracanie, nepríjemný pocit v oblasti žalúdka a čriev

· bolesť hrdla, bolesť/suchosť v ústach, podráždenie ústnej dutiny alebo vznik vriedkov v ústnej dutine, zápal hltana, kašeľ

· porucha spánku, bolesť hlavy, podráždenosť, závraty

· vracanie, štikútavka (čkanie), porucha trávenia, plynatosť, hnačka, zápcha

· bolesť čeľuste

Žiadny z uvedených vedľajších účinkov nie je závažný a často spontánne vymizne po niekoľkých dňoch liečby.

Menej časté vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb)

· zrýchlený tlkot srdca alebo uvedomovanie si tlkotu srdca

· pocit točenia

· ťažkosti s dýchaním, bolesť na hrudníku

· porucha/zmena vnímania chuti

· svrbenie alebo vyrážka, začervenanie kože, zvýšené potenie

· bolesť alebo opuch svalov/kĺbov

· zápal sliznice ústnej dutiny

· chvenie rúk

· celkový pocit choroby

Veľmi zriedkavé vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb)

· závažná alergická reakcia, ktorej príznakmi sú náhle pískavé dýchanie alebo pocit zovretia hrudníka, vyrážka a mdloby.

Ak začnete pociťovať akýkoľvek vedľajší účinok ako závažný alebo ak spozorujete akékoľvek vedľajšie účinky, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľa, povedzte to, prosím, svojmu zdravotníckemu pracovníkovi.

Hlásenie vedľajších účinkov

Ak sa u vás vyskytne akýkoľvek vedľajší účinok, obráťte sa na svojho zdravotníckeho pracovníka. To sa týka aj akýchkoľvek vedľajších účinkov, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľa. Vedľajšie účinky môžete hlásiť aj priamo prostredníctvom národného systému hlásenia uvedeného v Prílohe V. Hlásením vedľajších účinkov môžete prispieť k získaniu ďalších informácií o bezpečnosti tohto lieku.

5. Ako uchovávať NiQuitin Freshmint

· Tento liek uchovávajte mimo dohľadu a dosahu detí.

· Nepoužívajte tento liek po dátume exspirácie, ktorý je uvedený na blistri a škatuľke po EXP. Dátum exspirácie sa vzťahuje na posledný deň v danom mesiaci.

· Uchovávajte pri teplote do 25 °C.

· Uchovávajte v pôvodnom obale.

· Nelikvidujte lieky odpadovou vodou alebo domovým odpadom. Nepoužitý liek vráťte do lekárne. Tieto opatrenia pomôžu chrániť životné prostredie.

6. Obsah balenia a ďalšie informácie

Čo NiQuitin Freshmint obsahuje

· Liečivo je nikotín. Každá žuvačka obsahuje 2 mg alebo 4 mg nikotínu (vo forme živicového komplexu nazývaného nikotín rezinát).

· Ďalšie zložky sú: butylhydroxytoluén (E321), sorbitol (E420), xylitol (E967), uhličitan vápenatý (E170), bezvodý uhličitan sodný (E500), glycerol (E422), draselná soľ acesulfámu (E950), manitol (E421), arabská guma (E414), sukralóza (E955), oxid titaničitý (E171) a príchute: chladivá príchuť Optacool, eukalyptovo‑mentolová príchuť a levomentol.

Ako vyzerá NiQuitin Freshmint a obsah balenia

Biele až sivobiele žuvačky obdĺžnikového tvaru.

Každý blister obsahuje 4 alebo 10 žuvačiek.

Balenie obsahuje 4, 10, 30, 100 alebo 200 žuvačiek.

Na trh nemusia byť uvedené všetky veľkosti balenia.

Držiteľ rozhodnutia o registrácii a výrobca

OMEGA PHARMA a.s., Drážní 253/7, 627 00 Brno, Česká republika

Výrobca: Fertin Pharma A/S, Dandyvej 19, 7100 Vejle, Dánsko.

Liek je schválený v členských štátoch Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) pod nasledovnými názvami:

Belgicko NiQuitin freshmint 2 mg Gomme à mâcher médicamenteuse

NiQuitin freshmint 4 mg Gomme à mâcher médicamenteuse

Česká republika NiQuitin Freshmint 2 mg léčivá žvýkací guma

NiQuitin Freshmint 4 mg léčivá žvýkací guma

Dánsko NiQuitin Mint medicinsk tyggegummi 2 mg

NiQuitin Mint medicinsk tyggegummi 4 mg

Estónsko NiQuitin Mint

Fínsko Niquitin Mint 2 mg lääkepurukumi

Niquitin Mint 4 mg lääkepurukumi

Grécko NiQuitin Extra Fresh Mint

Holandsko NiQuitin Mint 2 mg Kauwgom

NiQuitin Mint 4 mg Kauwgom

Chorvátsko NiQuitin GUM Icy Fresh Mint 2 mg ljekovita guma za žvakanje

NiQuitin GUM Icy Fresh Mint 4 mg ljekovita guma za žvakanje

Írsko NiQuitin Fresh Mint 2mg Medicated Chewing Gum

NiQuitin Fresh Mint 4mg Medicated Chewing Gum

Litva NiQuitin Mint 2 mg vaistinė kramtomoji guma

NiQuitin Mint 4 mg vaistinė kramtomoji guma

Lotyšsko NiQuitin Mint 2 mg Medicated Chewing Gum

NiQuitin Mint 4 mg Medicated Chewing Gum

Luxembursko NiQuitin freshmint 2 mg Gomme à mâcher médicamenteuse

NiQuitin freshmint 4 mg Gomme à mâcher médicamenteuse

Maďarsko NiQuitin Menthol Fresh 2 mg gyógyszeres rágógumi

NiQuitin Menthol Fresh 4 mg gyógyszeres rágógumi

Nemecko NiQuitin Minze 2 mg wirkstoffhaltiges Kaugummi

NiQuitin Minze 4 mg wirkstoffhaltiges Kaugummi

Nórsko Nicabate

Poľsko NiQuitin Extra Fresh

Portugalsko NiQuitin Menta Fresca 2mg gomas para mascar medicamentosas

NiQuitin Menta Fresca 4mg gomas para mascar medicamentosas

Rakúsko NiQuitin Minze 2 mg wirkstoffhaltiges Kaugummi

NiQuitin Minze 4 mg wirkstoffhaltiges Kaugummi

Rumunsko NIQUITIN FRESH MINT 2 mg, gumă masticabilă medicamentoasă

NIQUITIN FRESH MINT 4 mg, gumă masticabilă medicamentoasă

Slovenská republika NiQuitin Freshmint 2 mg liečivé žuvačky

NiQuitin Freshmint 4 mg liečivé žuvačky

Spojené kráľovstvo Nicabate Menthol Mint 2 mg Medicated Chewing Gum

Nicabate Menthol Mint 4 mg Medicated Chewing Gum

Španielsko NiQuitin Extra Fresh Mint 2 mg chicles medicamentosos

NiQuitin Extra Fresh Mint 4 mg chicles medicamentosos

Švédsko NiQuitin Mint 2 mg medicinskt tuggummi

NiQuitin Mint 4 mg medicinskt tuggummi

Taliansko NIQUITINACT 2 mg gomme da masticare medicate

NIQUITINACT 4 mg gomme da masticare medicate

Táto písomná informácia pre používateľa bola naposledy aktualizovaná vo februári 2017.

Ďalšie zdroje informácií

Podrobné informácie o tomto lieku sú dostupné na internetovej stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv: www.sukl.sk.

Otázky (0)

Nová otázka

Opýtajte sa, prosím, len ohľadom tohoto produktu. Otázku na iný produkt položte prosím na stránke požadovaného produktu. Pre odoslanie otázky nie je potrebná registrácia.

(nepovinné)
*(potrebný pre notifikáciu o zverejnení odpovede na otázku)
Viac o tomto produkte môžete nájsť na stránkach spoločnosti ADC »